Hírek

2014.12.25. 14:28

A valutaalap elégedett volt

Lapunk 1989. december 8-ai számában az olvasó értesülhetett Bartha Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank elnöke értékeléséről a kormány és a Nemzetközi Valutaalap közötti tárgyalásokról.

A 2012-ben elhunyt Bartha az újságnak elmondta: az IMF delegáció tagjai rendkívül konstruktív magatartást tanúsítottak a megbeszéléseken, cáfolva ezzel azon híreket, melyek a tárgyalások számunkra kedvezőtlen hatásairól szóltak. Sőt bebizonyosodott, hogy a valutaalap támogatja a magyar fél kezdeményezéseit, értékeli a reform előre vitele érdekében tett erőfeszítéseit.

A megbeszélések nyomán a kormány már olyan költségvetést terjeszthet az Országgyűlés decemberi ülésszakán a képviselők elé, amivel az IMF is egyetért. A fő paraméterekben (mekkora legyen a deficit, mennyi jegybanki forrást kapjon az állami fejlesztési intézet, miként alakuljon a lakásalap helyzete) összhang jött létre.

Bartha Ferenc szerint a tárgyalások első szakasza lezárult. Kedvező parlamenti döntés esetén (vagyis, ha az Országgyűlés elfogadja a költségvetést) ülnek újra asztalhoz a felek januárban. A cikk szerint akkor lesz esedékes a program részleteinek kidolgozása.

A már létrejött konszenzus alapján 1989 decemberében sejthető volt a pozitív megállapodás, illetve az ország számára az IMF által nyújtott egyéves hitelkeret biztosítása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!