Hírek

2015.03.02. 16:18

A természet temeti a telet

A napsütés előcsalta a tavasz hírnökeit: a Séd-völgyében nyílik a téltemető, a hóvirág, valamint kisvirágú hunyor is. A kora tavaszias napsütésben ébredni kezd az élővilág.

Tremmer Tamás

Szirmot bontottak a virágok az Aszófői-séd völgyében, miközben megcsillantak a Séd patak vízesései is. Minderről a Balaton-felvidéki Nemzeti Park téltemető túrájának résztvevői személyesen is meggyőződhettek, a Pécselyi-medencében indított sétához több mint százan csatlakoztak. A téltemető hazánk legkorábban nyíló virágainak egyike. Apró termetű mediterrán eredetű növényke. Magyarország területén főként a Dunántúl gyertyános-tölgyeseiben illetve az ezek helyén létesített egyéb erdőkben él. A hazai flórában való megtelepedését csak találgatják botanikusaink, egyesek szerint a középkorban vadulhatott ki egykori kolostorkertekből, kastélykertekből. Azóta a hazai flóra teljes jogú tagja lett, a természetes vegetációba jól beilleszkedett.

A téltemető hazánk legkorábban nyíló virágainak egyike Fotó: Mészáros András


A mélyen hasogatott gallérlevelekkel körülvett virágainak sárga virágtakaró levelei nem szirmok, hanem megnövekedett, megszínesedett csészelevelek. A valódi szirmok mézfejtőkké módosultak és nektártermésükkel csalogatják a megporzó rovarokat. A megtermékenyült virágok szirmai narancsos színárnyalatot kapnak. A téltemető a hóvirággal és a kisvirágú hunyorral együtt nyílik. Mindhárom faj védettséget élvez, ezért leszedésük tilos. Nem árt tudni, a téltemető mérgező növény. Kivonatát már az ókorban is kedvelt méregként tartották számon. A vadvirág a természetben nem csupán a szem gyönyörködését szolgálja. Szépsége, illata a sokmillió éves természetes szelekció alkotása. A virág sikeres megporzása a fennmaradás biztosítéka. A legszebb vadvirágok leszedésével a növényt a sikeres szaporodás lehetőségétől fosztjuk meg.

Címkék#téltemető

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!