Hírek

2013.12.23. 16:06

Mellrák ellen cukor nélküli szilvalekvár?

Közel fél ezren voltak kíváncsiak a legendás hírű bükkszentkereszti füvesember, Szabó György Gyógynövényekkel az egészség megőrzéséért című előadására.

Müller Anikó Hanga

Gyuri bácsi, aki a Mozaik Érdekvédelmi Egyesület meghívására érkezett Veszprémbe, a magyar népi gyógyítás hordozója. A Kárpát-medencében ketten birtokolják e címet – rajta kívül Macalik Ernő csíkkarcfalvi botanikus – melyről oklevelük is van, mondja büszkén. Ősi gyógyító család sarja, nagyanyja, a sajókazinci Balogh Bori néni, akinek öt nemzedékig visszamenőleg minden nagyanyja javasasszony volt. Minden falunak megvolt akkoriban a javasasszonya, akik az ősi népi bölcsességet, tapasztalatot birtokolták és továbbvitték. Kilenc unokája közül Gyurka volt a legelevenebb, őt vitte magával hatéves korától az erdőbe, mezőre, gyógynövényeket gyűjteni.

Gyuri bácsi áprilisban lesz nyolcvanhat éves, a rá hagyott örökséget, a fél ezred éves tudást megőrizte, és örökíti tovább, átadva ismereteit lányának, Lopes-Szabó Zsuzsának és unokájának, Kádár Zsófiának. Az óceánon túlról is érdeklődnek „cukorteája” után. Évei száma ellenére tevékeny életet él, jók a laborleletei, ha néha kevéssel eltér egy-egy érték, azonnal korrigálja, gyógyteákkal. Könyveket ír, előadásokat tart, tévéfelvételekre jár, gyógynövénytúrákat, nyári táborokat vezet, tanácsadásokat tart. Most jött meg Erdélyből, Böjte Csabánál járt.

Szabó György ősi gyógyító család sarja, nagyanyja a sajókazinci Balogh Bori néni is javasasszony volt, tőle kezdte a tanulást (Fotó: Éberling András)


Kérésére most azon fáradozik, hogy felélessze a kolostori gyógynövénykertek hagyományát, hiszen a ferences rend valaha gyógyító rend volt. Ezt szeretné feléleszteni Csaba testvér, a kolostorok, iskolák körül gyógynövénykerteket létrehozni. Nagy megtiszteltetésként élte meg szeptemberben, amikor megkapta a Magyar Örökség Díjat. 1954-ig hazánkban tanították az egyetemeken a gyógynövényismeretet, meggyőződése szerint újra be kellene építeni a tananyagba. Büszke arra, hogy a Javasasszony unokája című kötetét a Magyar Tudományos Akadémia Néprajzi Kutatóintézetének népi orvoslási kutatások bibliográfiája is jegyzi.

Elmondta, a gyógyszerek 25 százaléka és a rákgyógyszerek 60 százaléka gyógynövényekből készül. A réges régi 1575-ből származó Herbárium című munka Méliusz Juhász Pétertől nem kevesebb mint ötszázhetven gyógynövényt említ, melyet a nép megelőzésre és gyógyításra használt, ma a Magyar Gyógyszerkönyv mindössze hetvenhármat ismertet. Az esten a füvesember sokféle betegség gyógyítását elősegítő gyógynövényről, népi gyógymódról beszélt. Hinnénk-e – pedig adatok, esetek sorozata bizonyítja – a székely asszonyok cukor nélkül, huszonnégy órán át főzött szilvalekvárral gyógyítják a mellrákot. Ennek tudományos magyarázata, a szilvában lévő ötezer hétszáznegyvenegy antioxidáns képes erre is. Gyuri bácsi hangsúlyozta, minden ember felelős a saját egészségéért és mindenki köteles is tenni ezért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!