Hírek

2014.12.26. 09:40

A Szmrecsányi törzs

Barnag - Köd van, esik az eső. Egy abból az időből származó, hagyományos szerkezetű lakótelek előtt állunk meg , amikor a kapuadó miatt az udvar egyik oldalán több lakóházat ragasztottak egymáshoz, a másik oldalon ugyanilyen szisztéma szerint gazdasági épületek követték egymást.

Őrsi Ágnes

Kapuadó régóta nincs, a takarékos szerkezet zegzugait immár hatodik éve sikerrel lakja be a Szmrecsányi család. A családfő, Marci az alig száz lakosú kis Balaton-felvidéki falu, Barnag alpolgármestere. A csodálatos XVIII. század emléke Magyar Barnag és Német Barnag külön-külön temploma. Marci és Bea gyerekei Tihanyba járnak iskolába. Ott ők a távolból érkező iskolatársak, pedig az út Tihanyig kocsival mindössze tizenöt perc a csodaszép vidéken, közlekedési dugó nélkül.

- Óvodás korom óta lovagolok - illeszt a helyére egy íjat Szmrecsányi Márton. Azelőtt Tahitótfaluban éltem. Mielőtt ide költöztünk volna ott tartottuk a lovunkat bértartásban. Mint lovas vettem részt a visegrádi palotajátékokon 1991-ben, ott lőttem először lóról. 2004-ben lettem tagja a Kassai Lovasíjász Iskolának. Az- iskola törzsekből áll, amik mind egyesületi formában működnek. Bennünket például így hívnak: Kassai Lajos Íjász Iskola Szmrecsányi Törzs, de erről majd később. Tehát a hétvégéimet lovaglással töltöttem, amihez munkaként az informatika társult. Először elkezdtem a Budapesti Közgadaságtudományi Egyetemet, majd beiratkoztam a Budapesti Műszaki Egyetem műszaki informatika szakára, párhuzamosan végeztem a kettőt. Informatikusként kezdtem el dolgozni. A feleségemmel Pomázon találkoztunk, ahol az ott alakult törzs alapító tagjaiként kerültünk a lovasíjász iskolába. Beának is volt lova, bértartásban a szentendrei szigeten. Bea folytatja: - Édesapámnak régóta van háza Dörgicsén, én pedig korábban vettem itt egy területet. Egy téli estén töprengtünk, mi lesz, ha nem tudjuk eladni? Akkor született meg a döntés: költözzünk ide! Már vidékiek vagyunk, nagyon jól érezzük itt magunkat. A látszat ellenére minden közel van. Képzőművész vagyok, bár a három gyerek mellett kicsit háttérbe szorult a szakma. Most itthonról készítem a doktori munkámat a képzőművészeti egyetemen. Csellista és zongorista barátnőmmel létrehoztunk egy alkotó csoportot, most lesz az első kép-zene kiállításunk.

Beszélgetés közben Bea hátra-hátra pillant, nyílik-e az ajtó, jön-e zaj a gyerekek felől. Marci közben felállítja a csapatot; Ilona, aki Londonból azért költözött haza, hogy ide járhasson, és öt szép szál fiú Jánosházáról, Csopakról, Veszprémből. Foglalkozásuk szerint két építész, egy informatikus, egy grafikus és egy állattenyésztő mérnök. Valamennyien családosok, Gáboréknak három, Balázséknak hét gyermeke van. Szemben szénabála, rajta egy felfújt lufi. Arra lőnek 40, 30, majd húsz méterről, villámgyorsan, majd futnak a nyílvesszőkért, és újra lőnek. Amikor a lufi eldurran, apró csokimiki potyog a földre Mikulás van.

Szép vörös szőrű cica kuporog a kőfalon, őt sem zavarja, hogy elázik a bundája, beszélgetünk. Mindenki ismer mindenkit, látszik, hogy megszokta a szombati íjászfoglalkozásokat. Valaki közben elfut a lovakért, én meg jegyzetelem a törzs történetét. Kíváncsian várom a választ, milyen szerepet játszik Szmrecsányi Márton életében ez a kemény sport? Fontosat jön azonnal a felelet. 2008-ban lettem törzsfő. A feladatom az, hogy továbbadjam a tudást, és itt, Barnagon évente kétszer rendezzünk lovas íjász versenyt, aminek az eredménye év végére felkerül a világranglistára. Működik törzs Ausztriában, Amerikában, Kanadában és vannak még tagok Norvégiában, Bulgáriában, Erdélyben, Romániában. Kanadában is magyar a törzsfő, aki indiánokat is tanít lóhátról íjjal lőni. Az iskola idén megnyitotta kapuit és megrendeztük az első nyílt világbajnokságunkat. 22 országból 60 versenyző vett részt. Az eredmény pedig a kilenc magyar induló az első kilenc helyet foglalta el. Nagy az érdeklődés az iskola iránt az egész világon.


Fotó: Penovác Károly

A lovasíjászat robbanásszerűen terjed. A mi életünk úgy zajlik, hogy minden szombaton tartunk edzést, délelőtt a gyerekeknek, délután a felnőtteknek. A lovasíjászat elsajátításához meg kell tanulni íjászkodni és lovagolni külön és ha mindkettő megfelelő akkor össze lehet rakni a lovasíjászatot. Az egész iskolában, de nálam kiemelten nagy szerepet kap a lovak képzése. Lovasíjászat közben a kezünk foglalt, ezért meg kell tanulni kéz nélkül irányítani a lovat. Bár a lovasíjász verseny egy egyenes pályán zajlik, ott látszólag nincs szükség különösebb lovas tudásra, viszont magas teljesítményt csak az képes elérni, aki magas szintű lovagló tudással rendelkezik. Ugyanez vonatkozik a lovakra is. Jól képzett lovakra van szükségünk ugyanis amellett, hogy a lónak nem szabad megijednie a különféle zajoktól és a ló számára félelmetes tárgyaktól, érzékenységüket is meg kell tartani. A lovas képzés mindig szőrén kezdődik. Ezzel megtanulják a kezdők az egyensúlyt. A kezdetek mindig nehezek a lóháton ezért az ismerkedés mindig a földről kezdődik. Itt kialakul egy kapcsolat ló és lovas között. A lovaglás tanulása során a lónak nagyon nehéz dolga van. Felül a hátára valaki, aki legtöbbször nem találja az egyensúlyát és billeg rajta, ugyanakkor nem találja a ritmust és ügetésben üti a ló hátát. Ez nagyon megterhelő a lovak számára. Egy könnyítés, hogy nincs a lovak szájában zabla. Nincs rá szükség, mivel anélkül is tökéletesen irányíthatóak és a kezdők nem tudják rángatni a legérzékenyebb részüket.

A lovasíjász verseny az iskolában mindenhol ugyanolyan szabályokkal zajlik. A versenyzők egy 99 m hosszú egyenes pályán vágtáznak végig. Ezt a távot 20 másodpercen belül kell megtenniük és ezalatt annyi vesszőt lőnek ki, amennyit képesek. A cél a táv felénél van kilenc méterre a vágta vonalától, és háromosztású 90 -60- 30 cm-es körökből áll, melyek 2- 3- 4 pontot érnek. A verseny három bemelegítő és kilenc verseny vágtából áll.

Megpróbálunk részt venni a falu életében is a lovasíjászattal. Gyereknapokon a falubeli gyerekek jöhetnek lovagolni, valamit a falunapon csinálunk egy lovasíjász bemutatót. Ahhoz, hogy valaki közénk tartozzon, kell egyfajta szellemi érettség, hiszen a lovasíjászat összetett dolog, összetetten tanítjuk a lovas kultúrát és a harcművészetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!