Hírek

2013.04.03. 17:13

A szennyvíz az úr

Az utóbbi napokban lezúduló csapadék komoly problémákat okozott: Kádárta határában a termőföldön áll a víz, Gyulafirátóton a szennyvíz ömlött ki.

Marton Attila

Szombat óta folyik a szennyvíz az udvarban és az utcában, a csatornafedelet olykor 30-40 centiméter magasan tartotta a víz, panaszolja a gyulafirátóti Tenk Attila.

A probléma évek óta ismert, a csatornarendszer kiépítése óta minden alkalommal, ha jelentősebb mennyiségű csapadék hullik, ugyanezzel szembesülnek. A procedúra minden alkalommal ugyanaz: miután kiönt a szennyvíz, takarítaniuk, majd fertőtleníteniük kell az udvart, valamint ki kell tisztíttatniuk a rendszert - ez több tízezer forintjába kerül. Bár rendszeresen megkeresik a problémával a csatornaműveket, eddig nem tudtak megoldást találni a problémára.

 



A Bakonykarszt Zrt. műszaki igazgatója, Radács Attila elmondta, az utakról a víz a fedlapokon keresztül a csatornába jutott, emellett a talajvíz egy része is bejutott a szennyvízelvezetőbe. A helyzetet súlyosbította a szakember szerint, hogy sokan a tetővizet, illetve a pincékből szivattyúzott vizet is a szennyvízcsatornába vezették. A kádártai gazdálkodó, Üveges István is kétségbeesve kereste meg lapunkat: a hiányzó csapadékelvezető árok miatt elárasztotta termőföldjét a víz. - Két-három éve Lang Árpád betemettette az árkot, ami belevezette az esővizet a Sédbe, magyarázza.

 



A problémán úgy próbálnak úrrá lenni, hogy a Kádártát Gyulafirátóttal összekötő út alatt átvezetik a felgyülemlett vizet, ahol Nagy József tulajdonos saját költségén árkot ásatott: így ha lassan is, de talán eljut a víz a termőföldről a Sédbe. A problémát súlyosbítja, hogy az út mellett található szennyvízaknából napok óta ömlik a szennyvíz. A gazdálkodó a búzát elvetette, a fél focipályányi területen elöntött vetés közepén körülbelül 60-70 centiméter magasságban áll a víz. Lang Árpád másképp látja, szerinte Üveges úr kérte a közúttól, hogy ássák ki az árkot, ők azonban nem tudtak olyan mélyre leásni, ugyanis az út a Séd felé emelkedik.

 



Régen az út alatti árok - ahol most megpróbálják elvezetni a vizet - és a termőföldbe vájt csatorna vezette el a csapadékot a Sédbe, jegyzi meg búcsúzóul Lang. Az átlagos szennyvízmennyiségnek a 6-10-szeresét kellene elvezetnie a rendszernek, erre azonban képtelen, ennyit a szennyvízátemelők sem bírnak továbbítani. A probléma enyhítése érdekében a cég most szippantós kocsikkal járja a településeket, hogy tehermentesítsék a csatornát. A hosszú távú megoldás érdekében két dologra van szükség a szakember szerint: a lakosságot rá kell bírni a megfelelő csatornahasználatra, valamint a csapadékvíz-elvezető rendszer átépítése is szükséges, állítja Radács Attila.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!