Hírek

2014.06.23. 10:49

A strandolók nem betegedtek meg - Egyelőre nem tudják, mi okozta az úszók fertőzését

Balatonfüred – A jelenleg rendelkezésre álló eredmények szerint a Balaton vízminősége kifogástalan, a kormányhivatal népegészségügyi, szakigazgatási szervének vizsgálatáról később adnak információt.

Győrffy Árpád

Ez a hír azért kapott különös jelentőséget, mert az MTI tájékoztatása szerint a szombaton rendezett 10 kilométeres nyílt vízi, balatonfüredi Európa-kupa győztese, Gyurta Gergely és ezüstérmese, az olimpiai bajnok Risztov Éva is kórházba került, miután fertőzést kaptak el a vízben. Minketten kalici- vagy rotavírustól betegedtek meg, lázas, hányásos és hasmenéses tüneteik voltak. Infúziót kaptak, majd egy nap után hazamehettek. Nemcsak ők lettek rosszul, hanem szinte valamennyi induló is.

Egyéb információk szerint a vírusok vagy a tömeges halpusztulással, vagy a nem megfelelően tisztított szennyvízzel kerülhettek a vízbe.

A Napló a Probio Zrt. munkatársától, a balatonfüredi strandok vezetőjétől, Ágoston Ferenctől azt az információt kapta, hogy az általuk üzemeltetett Esterházy és Kisfaludy strand vendégei közül senki nem jelezte, hogy megbetegedett volna. Ágoston Ferenc a Naplóval azt is közölte, a két füredi strandon utoljára június 16-án történt mintavétel, ekkor a Veszprém megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve rendben találta a strandok vizét. Ezért Ágoston Ferenc teljesen kizártnak tartja, hogy a halpusztulásnak, illetve a víz minőségének köze lehetett volna a verseny napján történt megbetegedésekhez, annál is inkább, mivel a halpusztulás több héttel korábban történt.

A Naplónak megerősítették, hogy sem a megyei kórházba, sem az ajkai Magyar Imre Kórház fertőző osztályára nem kerültek a balatonfüredi Európa-kupa után versenyzők.

A Balaton vízminősége biológiai és ökológiai szempontból kiváló – közölte a Naplóval a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontja Balatoni Limnológiai Intézetének hidrobotanikai osztályvezetője. Dr. Présing Mátyás elmondta, kéthetenként végeznek a Balatonban vízminőség-vizsgálatot, utoljára ez éppen hétfőn reggel történt meg. A keleti öböl két részéből is vettek mintát, ezekből megállapítható, a tóban nagyon kevés alga van, azok fajösszetétele a víz minősége szempontjából kedvező arányba változott, azaz alacsony a toxikus kékalgák mennyisége és aránya.

Érdeklődésünket követően a Veszprém megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve az úszok megbetegedésével kapcsolatban közleményt juttatott el a Naplóhoz. Ebben leírták, sajnálattal értesültek arról, hogy a Magyar Úszás Napja rendezvényt követően a résztvevők közül többeknél is hányásos, hasmenéses tünetek jelentkeztek.

A bejelentést követően a kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szervének szakemberei vízmintát vettek a verseny helyszínéül szolgáló területről, a hivataluk élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatóságának munkatársai az érintett vendéglátóhelyeken ellenőrzést folytattak.

A vizsgálatoknak jelenleg még nincs eredménye, mikor azok kormányhivatal rendelkezésre állnak, soron kívül tájékoztatják a sajtót – áll a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!