Hírek

2014.09.14. 10:19

A Somlót ünnepelték

Somlói Napokat tartottak a hétvégén. Bár az időjárás nem kedvezett az eseménynek, a meghirdetett program nagy része a tervek szerint valósult meg.

Penk Tímea

Már a hétvégi eseményhez kapcsolódott a kedden tartott dobai pálinkaverseny. A Somlói Napokat pénteken délután nyitották meg a rendezvény védnökei, illetve helyi egyesületek vezetői. Nagy István, a Földművelési Minisztérium parlamenti államtitkára örömmel érkezett a fesztiválra, amely bemutatja a környékbeli emberek értékteremtő munkáját, a kultúra szeretetét és a hagyományok tiszteletét. Az államtitkár beszámolt arról, hogy hazánkban jelenleg csaknem hetvenezer hektárnyi szőlőtermesztő terület található, közel háromszázezer család él borászatból. Magyarország elismert bornemzet – hangsúlyozta Nagy István, majd a hazai borok védelmének fontosságáról beszélt.

Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei Közgyűlés alelnöke Márait idézve szólt a somlói borok nemességéről. Ahány pince, annyifajta borkülönlegesség található itt, az ország legkisebb bortermő vidékén, amelynek borosgazdái rájöttek arra, hogy együttműködéssel és összefogással tudnak sikereket elérni – mondta az alelnök.

Simon János, a Somló és Környéke Borút Egyesület elnöke és Molnár Levente alkancellár köszöntője után megnyitották a rendezvényt. A borlovagok között felvonult Bereczky Nóra, a Devecseri Járási Hivatal vezetője, Töreki Sándor Veszprém megye rendőrfőkapitánya, Szoboszolai Tibor ajkai rendőrkapitány és Bakos András, a Devecseri Rendőrőrs parancsnoka.

Kádárné Hegedűs Veronika konferálta az idei műsorokat, aki katona és Veszprémből érkezett. Kitűnő énekhangját is bemutatta a vendégeknek. Színházi, énekes, zenés, táncos és gyerekprogramok követték egymást. Meghívást kapott a veszprémi Forrás színház, a Bíborvirág táncegyüttes, a devecseri Dynamic együttes, Dani Matyi, a répcelaki Fergeteg táncegyüttes, a Rekviem, a Cimbaliband és a Dinamit együttes, a somlóvásárhelyi és a dobai asszonykórus, a Lyra vegyeskar, a Vaszari Citerások, a Takácsi kenderszer, a Country Arrabona, a Kajárpéci Vízirevű, a Forma Fitt Sportaerobik Egyesület, a Bahar egyesület hastáncosai, a Borlovag, a Historica, valamint a Főnix+DNS Borszék.

A rendezvény ideje alatt a konferenciasátor vendége volt Mezőszentgyörgyi Dávid, a NAKVI főigazgatója és az MNVH főtitkára, Turi Kovács Béla országgyűlési képviselő, Tornai Tamás, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke és Varga Tibor vallás és jogtörténész.

A fesztiválon vérnyomás- és vércukormérésre, kézműves és lovasprogramokra, csillámtetoválásra volt lehetőség, a rendőrség kutyás bemutatót tartott. Szombaton este borlovagokat avattak és kihirdették a bor- és pálinkaverseny eredményét, illetve a főző és süteménysütő verseny győzteseit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!