Hírek

2015.03.24. 19:25

A rejtelmes pincesor - Az örökbe fogadott romok között bort találtak

Somló-hegy - A hegytető elhanyagolt, bozóttal benőtt területeit takarították a szőlősgazdák, akik a feltárt rompincéket örökbe fogadták.

Penk Tímea

A tavaly indult egyedülálló kezdeményezés nagy meglepetést tartogatott: takarítás közben bort találtak.

- Négy üveg vörösborra leltünk fadugóval lepalackozva - mesélte Fazekas András, aki a rompincesor első építményét gondozza.

- A somlói hegytető négy-ötszáz évvel ezelőtt a cselédségnek volt a birodalma - számolt be Molnár Levente, aki szintén örökbe fogadott egy romot. A tizenhetedik és a tizennyolcadik században a Somló minden négyzetméterét megművelték - mesélték a gazdák. Több mint húsz romot tártak fel, de még több tucat olyan építmény lehet, amit benőtt az erdő és a bozótos. Úgy tudják a pincészetek tulajdonosai, hogy 1945 után hagyták itt a pincéket az emberek, amikor a földosztás miatt lent is szőlőshöz juthattak.

A somlói hegytető rompincéit tárták fel  a helyi szőlősgazdák, köztük Kolonics Károly, Molnár Levente, Matting Dezső és Fazekas András. Három önkormányzat támogatta a kezdeményezést.  Fotó: Penk Tímea

Nagy munkát végeztek a pincetulajdonosok, amelyhez kézi szerszámokat, gépeket, traktort biztosított a dobai, a tüskevári és a somlóvásárhelyi önkormányzat.

- Hálásak vagyunk, hogy a polgármesterek támogatják ezt a munkát - hangsúlyozta Matting Dezső, az egyik szőlősgazda. A program főszervezője, Cartwright Éva, elmondta, hogy a Nemzeti Park tudtával és engedélyével dolgoznak a területen.

- Közösen végezzük a munkát, mindenki segít mindenkinek. Az eredeti ötlet Takács Lajos borásztól származott, az ő elképzeléseit valósítottuk meg nyilatkozta Cartwright Éva.

A somlói borosgazdák szerint a helyi bor különlegességét az adja, hogy a hegyen a vulkanikus kőzet mindhárom fajtája megtalálható, a láva, a tufa és a bazalt. A pincéket is ezekből építették.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!