Hírek

2014.05.30. 19:30

A Pajtás gőzös tragédiájára emlékeztek Balatonfüreden

Fontos az emlékezés, hogy levonjuk a tanulságokat és ilyen többé ne fordulhasson elő – hangsúlyozta Halmos Gábor a Pajtás gőzős hatvan évvel ezelőtti balesetének áldozatai előtt tisztelgő rendezvényen pénteken.

Győrffy Árpád

A Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART) vezérigazgatója a Nők a Balatonért Egyesület (NABE) rendezvényén beszélt, aminek szervezésébe bekapcsolódott a Bahart, a Balatonfüredi Yacht Club és a Ferencsik Zeneiskola is. A népes hallgatóságban jelen volt a baleset több túlélője és több a mentésbe egykor bekapcsolódó személy is.

Mikulka Katalin (balról), Szauer Rózsa, Halmos Gábor a Raffay Béla által 15 éve készített emlékmű előtt a Tagore sétányon (Fotó: Győrffy Árpád)

A 23 halálos áldozattal járó beleset utóéletéről Szauer Rózsa, a NABE elnöke beszélt, kiemelve a szervezet alapító elnökének, Simonné Zákonyi Tündének a feltárásban szerzett érdemeit.

Mikulka Katalin, a NABE füredi csoportjának vezetője többek mellett arról szólt, hogy a tragédiában valószínűleg szerepet játszottak a félelem légkörében született hibás, felelőtlen döntések. Ma is szükség van bátorságra, hogy a helyi emberek megkérdezése és a helyi viszonyok ismerete nélkül meghozott döntések ne jelenthessenek kockázatot a közösség számára, mondta. Ezután megkoszorúzták az emlékművet, majd dr. Balogh Tamás, a TIT Hajózástörténeti, Modellező és Hagyományőrző Egyesület elnöke megnyitotta a tragédiáról a hajópénztárnál vasárnapig látható kiállítást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!