Hírek

2014.04.12. 18:04

A minőségi háziorvosi ellátás a cél

Balatonfüred – Az Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége háromnapos ülésének adott otthont a város egyik szállodája hétvégén.

Marton Attila

A gyűlésen orvosszakmai előadások hangzottak el, valamint egészségpolitikai fórumot is tartottak. A péntektől vasárnapig tartó rendezvényre az ország különböző részeiről összesen mintegy 150 háziorvos érkezett Balatonfüredre. A szervezet 23. alkalommal megrendezett ülésén résztvevők két témában - a rák korai felismerésének és szűrésének jelentőségéről, valamint az időskori szellemi hanyatlás korai tüneteinek azonosításáról - hallhattak szakmai előadásokat. A fórumon az elmúlt évek egészségpolitikai történéseit értékelték, valamint megfogalmazták a szövetség következő időszakra vonatkozó elvárásait és céljait.

Fekete Imre: a középkorú, dolgozó férfiak nem járnak orvoshoz (Fotó: Zwicker Tamás)

Dr. Fekete Imre, a szövetség alelnöke elmondta, az előző ciklusban a korábbiakhoz képest nőtt az egy főre jutó egészségügyi kiadások összege, de még messze van az elvárhatótól. A szövetség által négy éve elvárt negyven százalékos béremeléshez képest az elmúlt években összesen 26 százalékkal növekedett a háziorvosok fizetése, a szakmai és érdekvédelmi szervezeteket viszont a korábbinál fokozottabban bevonták a döntéshozatalba, fejtegette az előző ciklus egészségpolitikai történéseit az alelnök. Hozzátette, a terület számára komoly gondot jelent, hogy jelenleg országosan mintegy 170 háziorvosi praxis betöltetlen, emellett a háziorvosok átlagéletkora is folyamatosan emelkedik. A szakember kiemelte, a minőségi ellátáshoz növelni kell az orvos-beteg találkozások idejének hosszát, ehhez a napi betegforgalmat 50-ben kellene maximálni az alelnök szerint, miközben manapság gyakran 70-80 beteget is ellátnak a háziorvosok egy nap alatt. Dr. Fekete Imre felhívta a figyelmet arra is, hogy a lakosság egy része, mindenekelőtt a dolgozó középkorú férfiak nem járnak orvoshoz, a szövetség egyik fontos célja ezért az, hogy ezt a csoportot bevonják az alapellátásba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!