Hírek

2017.02.18. 14:10

A Mézga családtól a Lúdas Matyiig: amikor még kézzel rajzolták a mesét

Ajka - Négyezer moziplakátot őriz otthonában az ajkai Rácz György. A tekintélyes mennyiségű poszter azonban csak a gyűjtemény egy része.

Tisler Anna

A panellakás szekrényeiben nagy mennyiségű karácsonyi képeslapot, több száz darab reklámtollat, és plüssmackókat is tárol, valamint ajkai kulturális programokon fellépő énekesek, zenekarok tagjainak az aláírását. Mindegyik darabhoz emlékek fűzik. Ha ideje engedi, elővesz valamit, nézegeti, és sok kellemes élményt él át újra.

- Egyik kedvencem a Vuk plakátja - mutatta. - Dargay Attila és neje is aláírta. Katona voltam Zalaegerszegen, amikor ott járt a Vuk alkotója. Elkéretőztem, hogy megnézzem a filmet. Ott találkoztam Dargay Attilával, aki meghívott Budapestre a filmstúdióba. Mikor elmentem, megnézhettem, hogyan készül a rajzfilm. Óriási munka volt egy film elkészítése. Akkor még mindent kézzel rajzoltak, majd színeztek. Nagy élmény volt mindezt látni. Kaptam is néhány rajzot. Dargay művész úr nagyon barátságos, közvetlen ember volt.

Rácz György sokat járt fiatalkorában moziba. Mint mondta, akkor ismeretséggel és némi utánajárással bármilyen plakátot meg tudott szerezni. Ajkán Kovács Géza ragasztotta akkor a hirdetményeket, tőle is sokat kapott, és járt Budapestre, valamint Veszprémbe is.

A legrégebbi plakátja 1975-ből való. Azokat még kézzel rajzolták, majd a központi nyomdában 3-4 ezer darabot készítettek, és úgy terítették vele az országot. Ha egy hozzáértő mozirajongó ránézett, csaknem teljes biztonsággal meg tudta mondani, hogy milyen filmhez és mikor készült. Minden nemzetnek és korszaknak megvolt a jellegzetes ábrázolási formája. A plakátokból sokat lehetett tanulni, és gyűjtés közben élményt szerezni.

- Sok ismert énekes, zenész, színész megfordult Ajkán, én odamentem hozzájuk és kértem aláírást - emlékezett. - Vásároltam egy vastag füzetet, gondoltam, az soha nem telik be. De betelt. Több is. Az aláírók közül ma már sokan nem élnek. Néha előveszem, forgatom. Jó emlékezni azokra az estékre. Az aláírók között van többek között Ambrus Kyri, Záray Márta, Vámosi János, Zalatnay Sarolta, Aradszky László.

Plakáton őrzi Bujtor István, Papp László és Halász Judit aláírását. Máig örömmel idézi fel azokat az izgalmas perceket, amikor a műsor után az öltözőnél várakozott. Ma már a plakátok számítógéppel készülnek, sok közöttük a hasonló. Az internetre is felkerülnek, így utazni sem kell egy-egy kívánt darabért, egyszerűen ki lehet nyomtatni. Lehet, hogy ma már nem születnek plakátgyűjtők...





Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!