Hírek

2017.06.05. 18:40

Megemlékezések, koszorúzások a nemzeti összetartozás napján

A nemzeti összetartozásnapja erkölcsi elégtétel a békediktátum döntéshozói felett és üzenet a világnak, hogy büszkék vagyunk magyarságunkra, hangsúlyozta ünnepi beszédében Ovádi Péter, a Fidesz választókerületi elnöke a párt rendezvényén az Óváros téren. – A trianoni béke Magyarország újkori történelmének legnagyobb tragédiája,amely nem megbékélést, hanem a magyar szívekben máig dúló vihart hozott –fogalmazott.

Szabó Péter Dániel

Hozzátette, manapság a legfenyegetőbb kihívás a felejtés veszélye, pedig gyökereink nélkül csupán vadhajtások leszünk a világ népei között, akiket egy erősebb vihar elsodorhat, hívta fel a figyelmet a választókerületi elnök.

- Június 4-e lehetne a nemzeti gyász napja, ehelyett a nemzeti összetartozás ünnepén büszkén és a jövőbe tekintve fordulunk egymáshoz. Ez erkölcsi elégtétel a békediktátum döntéshozói felett, és üzenet a világnak: büszkék vagyunk magyarságunkra, és érettebb nép vagyunk annál, hogy beforratlan sebeink miatt háborogjunk - fogalmazott Ovádi Péter. A nemzeti összetartozás napja az elfogadás, a büszkeség és a jövőbe tekintés érdemeit hordozza, zárta beszédét a választókerületi elnök. A rendezvényen közreműködött Soós Andrea előadóművész, aki Dsida Jenő Psalmus Hungaricus című versét szavalta el.

A hétvégén Veszprémben a nemzeti összetartozás napja alkalmából a Kárpát-medencei értékek ünnepe néven szervezett programokat a Pannon Térség Fejlődéséért Alapítvány. A kétnapos rendezvényre a felvidéki Zobor-aljáról, a kárpátaljai Téglásról, az erdélyi Sepsiszentgyörgyből és a délvidéki Szabadkáról érkezett küldöttség Veszprémbe. A hétvége mindkét napján népművészeti vásárt tartottak az Óváros téren, amit vasárnap mesterségbemutató színesített, több kulturális programnak is tapsolhatott a közönség. Szombaton Veszprém környéki művészeti csoportok több száz fellépője lépett színpadra, míg vasárnap helyi gyermek tánccsoportok részvételével rendeztek néptáncgálát.

Megemlékezést tartottak a nemzeti összetartozás napja alkalmából a pápai Országzászló-emlékműnél. A főhajtás alkalmával a helyi politikai és civil szervezetek, egyesületek képviselői megkoszorúzták az Országzászló-emlékművet az MH Pápa Bázisrepülőtér díszőrsége és koszorúvivői közreműködésével.

A nemzeti összetartozás napjához kapcsolódóan június 7-én, szerdán emlékműsort is rendeznek a pápai Jókai Mór művelődési központban. Az eseményen a résztvevők dalfeldolgozásokat hallhatnak, illetve megtekinthetik a Menaságra repülj című dokumentumfilmet. Az emlékműsorban a pápai Bárdos Lajos Vegyeskar működik közre.

Petrozsényből, Várpalota testvérvárosából érkezett magyarokkal közösen emlékezett a trianoni békeszerződés évfordulóján a város önkormányzata a Thury-várban és a Faller szakképző udvarán lévő kopjafánál.

- Ezen a napon a magyar történelem legnagyobb tragédiájára emlékezünk. Az Országgyűlés 2010-ben elfogadott törvénye értelmében június negyedikét nemzeti emléknappá, a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította. A magyarság már nem csupán gyászolja régi nagyságát, hanem kilép az örök vesztes szerepköréből. Nem hajlandó többé bűnösként tekinteni önmagára. Megbékél a történelmével és mindent megtesz azért, hogy egyben tartsa a nemzetet - mondta el a Thury-várban összegyűlt emlékezők, köztük az erdélyi bányászvárosból érkezett vendégek előtt Katona Csaba, Várpalota alpolgármestere.

- Végképp soha el nem korhadunk. Ez a mi reménységünk - tette hozzá Kutasi Csaba, a petrozsényi RMDSZ tagja, majd a petrozsényi magyar iskola kisdiákjai az ország csonkításról szóló verseket szavaltak el a vár Thury-termében. A folytatásban Nagy Szabolcs történész beszélt Kratochvil Károlyról, a honvédő székely hadosztály parancsnokáról, majd a Faller szakképző udvarán az intézmény Duende Színjátszó Köre emlékezett, végül a kopjafánál a megjelentek elhelyezték az emlékezés koszorúit és virágait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!