Hírek

2014.05.30. 17:01

A kidobásra szánt élelmiszert feldolgozzák és rászorulóknak adják

Dányi Dániel régóta szerette volna megvalósítani ezt a tervét, amit most véghez is vitt: ételt osztott éhezőknek.

Szálka Sarolta

A műfordítóként és tolmácsként dolgozó, szociálisan érzékeny fiatalemberrel egy teljesen hétköznapi esemény során jött szembe az ötlet. Éppen a főváros felé tartottak egy autóban barátaival, amikor szóba került az önkéntes ételosztás akció, amelyre készült menni Dani is. Egyik cimborája megjegyezte, őt feldúlja, hogy a 21. században, Európában emberek éheznek, és hogy szívesen tenne ő is valamit az ügy érdekében. Abban maradtak, megpróbálják az ételosztást Veszprémben is elindítani.

Dani nagyjából két éve alkalmi résztvevője a pesti csoportnak, így volt tapasztalata is. Elmondása szerint ahhoz képest, hogy ez egy informális és önszerveződő dolog, viszonylag sok tervezni- és szerveznivaló van vele. Először felvette a kapcsolatot a veszprémi hajléktalanszállót működtető Máltai Szeretetszolgálat helyi munkatársaival, hogy bár ők akármit is főznek ki ebből, az valóban eljusson a valóban rászorulókhoz. Amikor érzékelte, hogy mennyire támogatóan állnak az önkéntes akcióhoz, fel is bátorodott, pedig utólag beismeri, nem sok jót várt a rendszertől intézményen kívüli kezdeményezőként.

Dányi Dániel (középen balra) ötlete mellé felsorakoztak a barátok, ismerősök és a piaci árusok (Fotó: Petrovics Veronika)

Ezt követte az erre nyitott emberek felkeresése, vagyis a barátok és ismerősök meghívása. Jöttek, akik épp ráértek, részt vettek egy közös főzésben, majd az ételt leszállították a Befogadás Háza népkonyhájára, ahol már várták őket. Nyolc-tíz ember fogott össze így, volt, aki autóval hozott valakitől bográcsot. Volt, aki segített élelmiszeradományt gyűjteni a helyi árusoktól. Volt, aki egyszerűen odajött a főzős bulira segíteni. Végül elkészültek nagyjából 50 adagnyi étellel, amit szombat délután kiosztottak a várakozó éhes embereknek.

Nagy öröm volt ez mindenkinek, igazi win-win helyzet: az árusok a piacon, a pékségekben nagylelkűen adakoztak a nemes célra, nekünk pedig amellett, hogy segíthettünk rászorulókon, még remek közösségi élményt is adott ez az egész. A hajléktalanszállón pedig úgymond „karácsonyi” volt a hangulat – ugyanis mint elmondták, alig van osztás máskor, mint a karácsonyi dömpingben.

Mindenképp lesz folytatása az újraosztásnak, a mostani szervezettségükkel havonta megszerveznek egy-egy ilyen akciót. Hosszabb távon pedig azt tervezik, hogy ha meghonosodik itt is ez a társadalmi mozgalom, akkor bővüljön addig, hogy akár minden héten élelemhez juttassanak bárkit, aki éhes. Ha sikerülne nagyobb nyilvánosságot kapni, és kivihetnék ezt a „bulit” a közterekre, Dani biztos benne, hogy ezzel mindenki csak jól járhat. A következő akció júniusban lesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!