Hírek

2017.08.06. 16:05

Kánikula és égszakadás sem állíthatta meg az országos IVV túra résztvevőit

Huszonkettedik alkalommal indították útjára az országos IVV túrát Alsóörsről.

Szauer Annamária

Idén a megszokottnál kevesebben 221-en regisztráltak. Sokakat visszarettentett a napok óta tartó kánikula, de a vérbeli túrázónak ez sem lehet akadály.

De mi is az az IVV túra, amelyre ilyen lelkesen indulnak az emberek? A történet 1968-ra nyúlik vissza amikor Németország, Svájc, Luxemburg és Ausztria vállalkozó szellemű természetjárói először indították útjára az IVV-t. Azóta nagy nemzetközi népszerűségnek örvend, jelenleg 26 nemzet részvételével zajlik. Magyar csapat először 1995-ben került felvételre.

 

Ahogy Peer Gyula főszervezőtől megtudhattuk a túrának építő célja van: minél nagyobb réteget bevonni a mozgásba, a természet szeretetébe és tiszteletébe.

 

Az idei Balaton-felvidéki terepen négy táv közül választhattak a résztvevők: a legkitartóbbak a negyven kilométeres, a csak átmozgatásra vágyok az 5 kilométeres szakaszt teljesíthették. Utóbbiaknak a hőséggel, előbbieknek a hirtelen lezúduló esővel is megkellett megküzdeniük.

 

Mindegyik útvonal tartogat geológiai érdekességeket, látnivalókat. Alsóörsről indulva, Lovason át érintették a Királykúti völgyet és Tamás hegyet is. Ez utóbbi az irodalmat kedvelőknek ismerős lehet, hiszen már Jókai Mór is említést tesz róla. Nem véletlen hogy itt járhatjuk végig az „Aranyember útja” tanösvényt is.

 

Természetesen ember alkotta látványosságokba is részünk lehet. Árpád-kori templomok és kilátok is utunkba esnek. Utóbbiból a negyven kilométeres távon öt is keresztezi utunkat. Ezekről az emelkedőkön való felmászás után igazi jutalomként csodás panorámában lehet részünk. Persze csak akkor, ha hagyunk időt magunknak a táj megcsodálására, hiszen volt aki mindössze öt óra húsz perc alatt végigfutotta a negyven kilométert.

 

Örömmel láthattuk, hogy a gyerekektől a nyugdíjas korosztályig képviseltették magukat az emberek. Idén a legidősebb induló hetvenhat éves, a legfiatalabb tizenegy hetes volt. Ő némi szülő segítséggel vett részt a legrövidebb szakaszon. A hagyományokhoz megfelelően mindketten díjat kaptak, ahogyan a legtöbb indulóval érkező csoport is. Ők negyvenkét fővel képviselték magukat és Komáromból érkeztek megyénkbe.

 

A főszervező kérdésünkre hozzátette: reméli ezekkel a túrákkal növelhetik az affinitást a természet iránt és kialakíthatnak egyfajta gondolkodásmódot. Ahogy ő fogalmazott: „ha bemegy az erdőbe, meglátja a fát az erdőben.”

 

Mit érdemes tudni a nyári teljesítménytúrázásról?

Akinek megjött a kedve a természetjáráshoz, joggal teheti fel a kérdést hogyan érdemes öltözni és mit érdemes fogyasztani, hogy a szervezetünk bírja a melegben végzett sportot. A legfontosabb a megfelelő mennyiségű vízpótlás: mivel szervezetünk egy hosszabb túra közben 5 liter folyadékot is veszíthet folyamatos utánpótolást kell biztosítani. Ételekből is érdemes a könnyen emésztető tápanyagokat választani. Vékony ruházat, a lábat fogó túraszandál vagy cipő szintén megkönnyítheti a dolgunkat. Fontos hogy a fejünk is védve legyen, ezért sapkát, kalapot érdemes magunkkal vinni. Nagy hőségben a vizes törölköző csodát tehet a megfáradt túrázóval.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!