Hírek

2015.01.31. 14:02

A hurkától a kolbászig - paloznaki disznólkodás

Kolbásztöltő és borfelismerő verseny, ízletes falatok, finom borok és sok vidám ember. Ma már mindenhol tartanak disznóvágást, de biztos nem ilyet, mint Paloznakon.

Prevics Éva

Egy húsz fős baráti társaság a maga szórakoztatására kezdett el disznóvágást rendezni a településen minden évben, ez pedig mindig annyira jól sikerült, hogy egyre több és több ember akart részt venni rajta. A ma már az egész falut és a környéket is megmozgató program, több mint százötven embert vonz.

Népszerű volt a kolbásztöltő verseny. A képen Szeberényi Attila, Csortos Eugén, középen: Czeglédy Ákos polgármester (Fotó: Prevics Éva)

A tájház udvarán már kora reggel elkezdődtek a munkálatok és este nyolc óráig tartottak a programok. Egész nap finom falatokat lehetett kóstolni. Volt máj, kolbász, pecsenyehús, orjaleves, kocsonya és tepertő is. A kolbásztöltő versenyre budapesti és szolnoki csapat is jelentkezett, sőt volt egy két fős gyerekcsapat is köztük. A versenyzők délben már vidám hangulatban mérték össze tudásukat a kolbásztöltés terén, pedig a borfelismerő verseny csak ezután következett. A nevezők helyi gazdák borait kóstolhatták meg.

A helyiek finom falatokkal készültek a programra érkezőknek. A képen Bartl Csaba  (Fotó: Prevics Éva)

A faluházban ezzel egy időben kézművesek várták az érdeklődőket. A Veszprém Megyei Népművészeti Egyesület tagjai: bőrműves, lószőrékszer - készítő, szalmafonó és herendi mézeskalácsos kínálta termékeit.

Az ínyencségekből haza is lehetett vinni. A képen: Spirk Lászlóné  (Fotó: Prevics Éva)

Egyre nagyobb igény van a kézműves termékekre - mondta a Naplónak Czefernekné Tenk Bernadett lószőrékszer-készítő. A lovas hagyományőrzés egyre népszerűbb, több programon igénylik a szervezők, hogy kézművesek állítsanak ki, minőségi darabokkal. Czefernekné Tenk Bernadett ásványgyöngyökkel díszített ékszereket is bemutatott Paloznakon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!