Hírek

2014.10.30. 16:30

A hónap ápolónője: Erzsikének mindig van néhány kedves szava a betegeihez

A hónap orvosa mellett a hónap ápolónője kitüntető cím is a pápakovácsi orvosi rendelőbe került: utóbbira Kardos Ferencné kapta a legtöbb szavazatott a Napló olvasóitól.

Polgár Tibor

Mindenekelőtt érdemes tisztázni a munkakör megnevezését. Noha a köztudatban Soós Lajos doktor úr asszisztenseként ismerik, Kardos Ferencné beosztása körzeti ápolónő. Emellett ellátja a foglalkozás-egészségügyi szakasszisztensi feladatkört is.

Erzsike Pápán, a Petőfi gimnáziumban szerzett általános ápoló és asszisztens képesítést. Mivel azonnal nem tudott végzettségének megfelelő munkakörben elhelyezkedni, bölcsődei gondozónőként kezdett el dolgozni. Ám amikor a környékben megüresedett egy hely a háziorvos mellett, azonnal megpályázta és el is nyerte azt. Korábban másik orvosok mellett dolgozott, de a második gyermekével gyesen töltött időszakról 1994-ben már Soós doktor mellé jött vissza. Azóta, immár 20 éve, vele dolgozik együtt.

A körzeti ápolói feladathoz a középiskola csak az alapot jelentette, a munkakör mellé felsőfokú szakképzettségre is szükség volt, ezt a végzettséget Erzsike munka mellett szerezte meg.

Kardos Ferencné a pápakovácsi rendelő egyik új orvosi eszközével

A rendelőjükbe járó minden beteget személy szerint ismer, mindegyikükhöz van egy-két jó szava. Aki orvoshoz jön, izgul, a megnyugtatás mindenkire ráfér – vallja. A betegeket a doktor úr gyógyítja, ő ebben a munkában segítséget nyújt. Ha a betegnek valamilyen vizsgálati értéke rossz lesz, de emellé kerül néhány kedves szó is, egészen másként fogadja a hírt. Legnehezebben azokat a helyzeteket viseli el, mikor daganatos beteghez kell mennie. Ha a doktor úr megbízza, előfordul, hogy egyedül ad be injekciókat. Tudja, hogy ilyenkor nemcsak ápolást, de lelki támaszt is kell nyújtania, de ezeket a helyzeteket – saját bevallása szerint – soha nem fogja tudni megszokni.

Kardos Ferencné, Erzsike boldog családi életet él, 28 éves fia az édesapja mellett dolgozik a vállalkozásban. 23 éves lánya a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karán BA fokozatú diplomát szerzett, jelenleg mesterképzésre jár, és ő is a családi vállalkozást segíti. Erzsike el sem tudja képzelni, hogy valaha az életben más munkakört lásson el, de az fel sem merült, hogy gyermekei az egészségügyben dolgozzanak. Más az érdeklődésük, más irányba teljesednek ki, és ezt édesanyjuk teljes mértékben tiszteletben tartja.

Mint mondja, napi munkája sohasem unalmas, az 1600 emberrel való törődés – akiket személy szerint is ismer – változatos feladatok elé állítja. Ha valakinél magas vérnyomást vagy vércukrot mér, az életmódjára vonatkozó tanácsokkal is ellátja.

Úgy látja, az emberek megfogadják a szavait, a hosszú esztendők alatt bizalmi kapcsolata alakult ki a lakossággal. Ennek is köszönhető, hogy egészségügyi, életviteli kérdésekben rendszeresen kikérik a tanácsát, véleményét.

Nagyon fontosnak tartja ő is, hogy elmondhassa, hálás betegeiknek a sok szavazatért. Egyfajta visszaigazolásként éli meg, ezek szerint az emberek is úgy gondolják, mint ő, hogy az ápolónak nem elég gondozni a beteget, a szakmai tudás mellett nagyfokú empátiára is szükség van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!