Hírek

2014.12.29. 11:24

A hófogó rácsok nem csodaeszközök

A hófogó rácsok nem csodaeszközök, maximum 50 kilométeres széllökésekig tudják mérsékelni a hóátfúvásokat, afölött már kevésbé tudják ellátni eredeti funkciójukat.

Tremmer Tamás

Veszprém megyében a téli időszakra összesen 28 kilométernyi szakaszon helyeztek ki hófogó rácsokat ott, ahol az elmúlt évek tapasztalatai alapján erre szükség lehet. Ezek elsősorban olyan sík területek mentén találhatóak, ahol a domborzati viszonyok és a növényzet ritkasága miatt a szél könnyebben tudja mozgatni a friss havat, tájékoztatott Pécsi Norbert Sándor Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezető. Hozzátette, hogy a hófogó rácsok sem minden esetben csodaeszközök, körülbelül 30-50 kilométeres széllökésekig tudják mérsékelni a hóátfúvásokat, afölött a szél már az úgynevezett puffer zónát is fel tudja tölteni, így a rácsok kevésbé tudják ellátni funkciójukat.

December utolsó napjainak kivételével az évszakhoz képest enyhe időjárás miatt eddig a szokásosnál kevesebbet kellett a munkagépeiknek beavatkozni, de még így is 241 tonna sót, 5000 liter kálcium-klorid oldatot és 58 tonna érdesítő anyagot juttattunk ki a veszprémi országos közúthálózat elemeire - kezdőkészleten 6605 tonna útszóró sóval, 62 ezer liter kálcium-klorid oldattal és 690 tonna érdesítő anyaggal kezdték a téli szezont.

Az elnyúló, már-már tavaszias időjárás kedvezett a növényzet vegetációjának, így több szakaszon is plusz kaszálási munkákat végeztek, illetve a több helyen is nagyfelületű burkolatjavítási munkákat tudtak beütemezni, emellett a meleg aszfaltos kátyúzási munkáikat is tovább tudták ellátni. A csapadékmennyiség eső formájában azért lehullott, ez pedig ugyanúgy kedvezett a burkolathibák kialakulásának, így utóbbi beavatkozásokra mindenképpen sort kellett keríteniük.

Az év utolsó napjaiban beköszöntött a tél, így fokozták a síkosságmentesítést, de a havazás és az erős szél is adott munkát. A megváltozott útviszonyok miatt arra hívta fel a közlekedők figyelmét, hogy indulás előtt tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról és forgalomkorlátozásokról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!