Hírek

2014.12.29. 06:26

Havazás - Kamionok akadtak el Veszprém megyében, hófúvás várható

Hétfő este nincs elzárt út és komolyabb fennakadás Veszprém megyében, kedden a szél megerősödik, hófúvásokra is számítani kell.

Szabó Péter Dániel

07:24 - A hóesés elállt, elzárt út nincs

Vasárnap este hat órakor elállt a hóesés a megyében, így elzárt út nincs a térségben- tájékoztatott a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese. Mindössze a Taliándörögd és Öcs közötti mellékút járható nehezen.

A szél érezhetően erősödött vasárnap óta, tudósítónk szerint Balatonfüreden egész éjjel hatalmas szél tombolt, ami reggel sem hagyott alább. A szél okozhat hóátfúvásokat az utakon. Ráadásul a kisebb útszakaszokon és járdákon a letaposott hó is megfagyhatott ezért csúszóssá válhatott, ami miatt az autósoknak és a gyalogosoknak is érdemes különösen figyelni.

8:20 - A buszok is mindenhol járnak

A buszok is mindenhol járnak a megyében - közölte Szöllősi József, a Balaton Volán személyforgalmi üzletágvezetője. Kisebb műszaki problémákat ugyan okozott a tél, de ezeket hamar elhárították a szakemberek. Az utasoknak arra kell készülni, hogy a buszok a télies útviszonyoknak megfelelően közlekednek, tehát előfordulhatnak kisebb késések.

08:40 - A 8-as út is járható

A 8-as főúton a szél hordta a havat, de ez fennakadást nem okozott - tájékoztatta lapunkat Pákai Péter, a Magyar Közút Zrt. Ajkai Üzemmérnökségének a vezetője, akinek a kollégái dolgoztak a hó eltakarításában. A város belső útjain az Avar Ajka Kft. munkatársai folyamatosan dolgoznak. A két-három centiméteres hó nem okozott fennakadást, inkább a szél, illetve a várható hideg miatt kell jobban odafigyelni - mondta Péter Gábor ügyvezető. A cég munkatársai délutánig minden útra és járdára eljuttatják a szóróanyagot, tudni kell azonban, hogy ez mínusz öt-hat foknál hidegebb időben nem tud olvasztani. Az ügyvezető óvatosságra hívta fel a gyalogosan, illetve a járművel közlekedők figyelmét.

08:50 - Hóhelyzet - Devecser

Mivel jelentős mennyiségű hó nem esett, fennakadás nem volt a városban. A csúszásmentesítés a fő feladat - nyilatkozta Ács Attila, a Devecseri Városüzemeltetési Nonprofit Kft. ügyvezetője.

09:14 - Elakadt két kamion

A rendelkezésre álló adatok alapján 8 óra körül két tehergépkocsi akadt el a 77-es számú főút 7-es és 8-as kilométerszelvénye közötti útszakaszon. Személyi sérülés nem történt, a műszaki mentés idejére az úttest félpályáját lezárták. A forgalmat rendőrök irányítják.

09:31 - Újra járható a 77-es út

A műszaki mentés befejeződött, a forgalom ismét zavartalanul haladhat az érintett útszakaszon.

09:46 - 7 alkalommal riasztották a tűzoltókat

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint hétfőre virradó éjszaka és hétfőn reggel összesen hét alkalommal riasztották a tűzoltókat a csúszós út miatt: árokba csúszott járműveket kellett az úttestre visszahelyezniük. A 77-es számú úton lehet nehezen közlekedni, ahol több jármű, köztük három kamion akadt el, közülük kettő keresztbe fordult, a mások árokba csúszott, onnan mentették ki a tűzoltók. A katasztrófavédelemtől megtudtuk, felvették a kapcsolatot a közútkezlő társasággal, hogy ezen az útszakaszon biztonságosabb legyen a közlekedés.

Márkónál hétfőn reggel egy autó belecsúszott az árokba a 8-as főúton - közölte Novák Judit, a megyei mentőszolgálat képviseletében. A balesetben egy személy könnyebben megsérült, őt kórházba vitték a mentők.

09:52 - Útzár a 77-esen

A viharos erejű szél miatt hóátfúvás keletkezett a 77-es számú főútvonalon. Emiatt a közútkezelő ideiglenes lezárta az út mintegy három kilométeres szakaszát Nemesvámos – Tótvázsony között, tájékoztatott Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs vezetője. A társaság gépei nagy erőkkel tisztítják az utat, a forgalmat a munka idejére megállítják.

Tűzoltók hófúvás miatt elterelik a forgalmat a 77-es út tótvázsonyi elágazásnál. Nagy erőkkel dolgozott a közútkezelő
Fotó: Nagy Lajos

10:05 - Tapolcán 5-10 centiméternyi a hótakaró

Tapolca térségében hétfő reggelre öt-tíz centiméteres hó hullott. A szél reggelre elállt, az utak azonban a délelőtti órákban még síkosak, jegesek, hókásásak, de nincs elzárt település, mindenhova el lehet jutni gépkocsival.

10:55 - Nem zárják le 77-es számú utat

Nem zárják le 77-es számú utat a rendőrök a téli időjárás miatt - közölte a megyei rendőr-főkapitányság.

13:10 - Nehezen járható az út Pécsely és Balatonszőlős között

Egy olvasó tájékoztatása szerint Pécsely és Balatonszőlős közötti út nehezen járható, a hófogók gúlában állnak az út mentén, nincsenek felállítva.

13:22 - Sümegen éjszaka 4-5 centiméter hó hullott

Reggeltől süt a nap, kissé fúj a szél. Az utak vizesek, néhol hókásásak. A járdákról a havat a közintézmények és a lakások előtt is eltakarították. Néhol lehet látni hógolyózó gyerekeket, szánkózáshoz a lehullott mennyiség kevés.

15:15 - Pápai helyzet

Pápán az utak vizesek, néhol hókásásak. A Városgondnokság munkatársai a buszforgalmi utakat több alkalommal ekézték és sózták – tájékoztatott Buics Lajos, a Városgondnokság kommunális csoportvezetője. Hétfőn már nem hullott csapadék a városra és a térségére, a korábbi néhány centi hó pedig sehol nem okozott gondot. A járás minden útja járható.

15:40 Zirc és környéke

Zircen és környékén jók az útviszonyok, nem okozott fennakadást a havazás. A belterületek, valamint a 82-es út is járható, csupán néhány helyen vannak hóátfúvások, forgalmi akadály nincs.

16:00 Tapolca és környéke

Tapolcán és környékén jó az utak állapota, folyamatosan tisztítják, sózzák, szórják valamennyit. A közlekedést nem akadályozza semmi, de nem árt betartani a sebesség korlátozásokat.

16:20 A hófogók pihennek Szőlős és Pécsely között

Balatonszőlős - Befújta hóval a szél a Balatonszőlős és Pécsely közötti útszakaszt. Hófogók ugyan vannak az út mentén, csak épp nincsenek felállítva. Részletek itt.

16:40 Ajka és Devecser

Ajka, Devecser - A térség településein nem okozott fennakadást a néhány centiméteres hóesés. A Somló-környéki Többcélú Kistérségi Társulás elnöke, Burján Ernő a kistérség több települését bejárta, de a havazás miatt keletkezett problémáról nem szerzett tudomást. Ezt megerősítette Asbóth Szabolcs kamondi, Tili Károly kolontári, Ferenczy Lajos kisberzsenyi polgármester. Szintén fennakadás nélküli hírekről tájékoztatta a Naplót Grőber József, Magyarpolány polgármestere. Somogyi Anna polgármester ugyancsak arról számolt be, hogy nem okozott problémát a havazás, az utakat lesózták nemcsak Kislődön, hanem Bányatelepen és Borsodpusztán is, a Volánnal folyamatos kapcsolatban állnak, és fennakadás esetén kiküldik a hótoló járművet.

18:15 Várpalota és környéke

Várpalotán és környékén az utak havasak, síkosak, ám jól járhatóak. A városban a Várpalotai Közüzemi Kft. több munkagéppel végzi a közlekedési útvonalak síkosságmentesítését, semmi nem akadályozza a haladást. A közútkezelő munkagépei az egyébként problémásnak számító, Tés és Jásd felé vezető útszakaszt is megtisztították, a helyközi buszjáratok is gond nélkül el tudtak jutni az érintett kistelepülésekre.

 

Kamionstop

A 7,5 tonna legnagyobb össztömeg feletti tehergépjárművek közlekedését tiltó kamionstop december 31-én 22 órakor kezdődik és 2015. január 1-jén 22 óráig tart. A 7,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművek nemzetközi fuvarjai 2015. március 1-jéig élvezik a téli tilalmi mentességet.

Hófúvás és mínuszok

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint kedden alapvetően napos idő lesz, az északi, északkeleti szél a Dunántúlon többször megerősödik, hófúvásokra is számítani kell. Az éjszakai mínusz öt és mínusz 11 Celsius fok után nap közben sem emelkedik a hőmérséklet fagypont fölé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!