Hírek

2014.02.28. 11:35

A hitvesi ágyból hurcolták el

Várpalota - A 87 esztendős egykori politikai elítélt, a martonvásári Tóth Iván mesélt az átélt borzalmakról a hallgatóságnak a Thury-várban a kommunizmus áldozatainak emléknapján.

Szabó Péter Dániel

Nekünk csak a hazugság maradt, jelentette ki a vár Thury-termében az ünnepség kezdetén Gágó Zsolt, a városi megemlékezést szervező Palotai Turul Társaság elnöke. - A kommunista diktatúra fő eszköze a hazugság volt, nem szégyenkeztek senki és semmi előtt. El tudták hazudni az Istenünket és a magyarokat összetartó Szent Korona misztériumát éppúgy, mint a szerzetesrendek épületeit, parasztcsaládok földjeit. Mindezek a hazugságok pedig mély nyomokat hagytak ebben a nemzetben. Épp ezért nemcsak az akkori elítéltek, hanem mi, gyermekek és unokák is áldozatai vagyunk a kommunizmusnak - hangsúlyozta az elnök, aki előbb gitáron játszott el egy alkalomhoz illő dalt, majd Gábris József szavalata után köszöntötte az ünnepség résztvevőit.


Fotók: a szerző

Horváth Csaba, a vitézi rend országos törzskapitánya mellett az este főszereplője, a 87 éves Tóth Iván volt, akit ezúttal is Dobszai Zsolt, a vitézi rend székkapitánya segítségével sikerült Várpalotára invitálni. Az egykori politikai fogoly, civilben nyugalmazott történelemtanár megrendítő előadásában beszélt a kommunista diktatúra kialakulásáról, s természetesen saját tapasztalatait, a börtönben átélt borzalmakat is megosztotta a megjelentekkel. 1953-ban ugyanis az éjszaka közepén a hitvesi ágyból hurcolták el, illegális kereszténydemokrata szervezkedésben való részvételért a bíróság első fokon hat, majd másodfokon nyolc évre ítélte. A hónapokig tartó kihallgatások után a büntetését Márianosztrán kezdte meg embertelen körülmények között, majd a Csolnoki internáló táborba, az Anna-bányába került kényszermunkára. A Thury-várban tartott előadást követően az ünnepség a koszorúzással zárult a Faller szakképző falán található emléktáblánál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!