2014.03.26. 19:01
A helyes életmódra készülnek fel a diákok
Az étkezéssel, az ételkészítéssel és az élelmiszerekkel kapcsolatos jártasságukról adtak számot azok a diákok, akik szerdán részt vettek a XIII. életvitel és gyakorlati ismeretek verseny megyei fordulóján.
A Technikatanárok Országos Egyesületének helyi szervezete által gondozott seregszemlére öt oktatási intézmény delegált háromfős csapatokat a megyéből. A versenyt a Báthory István Általános Iskola és Köznevelési Típusú Sportiskolában rendezték meg.
A házigazda Báthory iskola mellett a szintén veszprémi Cholnoky Jenő és Deák Ferenc Általános Iskola, a várpalotai Várkerti Általános Iskola és Szakiskola, illetve a balatonfűzfői Irinyi János Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény indított tanulókat.
Zöldségfelismerési verseny: a balatonfűzfői Irinyi iskolában tanuló Bertalan Boglárkát eteti különböző zöldségekkel Reitmesz Kornél, aki a veszprémi Cholnoky iskolába jár (Fotó: Penovác Károly)
A fiatalok előbb elméletben bizonyítottak, így többek között élelmiszereket rendszereztek, aztán meséltek a táplálkozásban betöltött szerepükről. Később összegezték az élelmiszerek beszerzéséhez fűződő tudnivalókat, majd az élelmiszer-biztonság alapszabályait. Végül beszámoltak a tradicionális magyar konyha értékeiről, valamint az étkezési illemszabályokról is. A gyakorlati részben bekötött szemmel kellett fűszereket és zöldségeket felismerniük, majd tavaszi salátát készítettek.
A Báthory iskola, mint legjobb csapat kvalifikálta magát a május végi, budapesti országos fináléba.
– A rendezvény célja, hogy a diákokat felkészítsük a családi életre, az egészséges életmódra. Fontos, hogy a gyerekek később is törekedjenek az igényességre, a tiszta környezetre és a kulturált viselkedésre – hangsúlyozták a szervezők.