Hírek

2015.03.31. 08:26

A hajóvezető egy bizalmi állás

Egy ismeretlen, bármilyen komoly tapasztalatokat is szerzett már más társaságoknál, a Balatoni Hajózási Zrt-nél sosem kerülhet azonnal a hajókormány mögé. A biztonsági előírásokról a Germanwings katasztrófa kapcsán érdeklődtünk.

Prevics Éva

A céghez jelentkező tapasztalt hajósnak ugyanúgy bizonyítania kell, mint egy újoncnak, és ki kell érdemelnie a vezetői posztot - mondta Tócsik Gábor a cég hajózási üzemeltetési vezetője.

Speciális orvosi vizsgálaton kell részt vennie annak, aki hajón teljesít szolgálatot, a belvízi nagy hajó vezetőjének pedig még ezen kívül is plusz orvosi igazolásokkal kell rendelkeznie. A Napló kérdésére, miszerint a hajó vezetője egyedül maradhat -e  a kormánynál, Tócsik Gábor elmondta: mindez hajótípustól függ. Van olyan típus, ahol két azonos képesítésű embernek kell a vezetőfülkében tartózkodnia- ilyen például a Balatonon nem közlekedő szárnyashajó-, de általában egy ember van a kormány mögött, a többiek pedig a hajó más részén ügyelnek a biztonságra.

A vezető kabint a hajókon is lehet zárni, de azt baj esetén a személyzet többi tagja az üveg betörésével gond nélkül ki tudja nyitni. A hajó személyzetéből bárki képes arra, hogy ha vészhelyzet adódik, megállítsa a hajót és segítséget kérjen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!