Hírek

2012.11.18. 18:26

A gyerekek voltak a diabétesz világnap középpontjában

Veszprém – Ebből a betegségből nincs gyógyulás, ez egy állapot, a betegtársaimmal együtt azt szeretnénk elérni, hogy a szövődmények minél később jelentkezzenek.

Varga Domokos Péter

Reichardt Béláné, az Alapítvány a Cukorbetegekért Egyesület elnöke mondta ezt vasárnap a diabétesz világnap veszprémi, a Pannon Várszínház épületében megtartott rendezvényén. Az egyesületi elnök egy cukorbeteg kislánnyal állt ki a színpadra, ezzel is hangsúlyozva, hogy az idei világnap középpontjába a gyermek diabéteszt állították.
- Nem ünnepelni jöttünk össze, azt szeretnénk, hogy a világ még jobban figyeljen ránk – emelte ki Reichardt Béláné.

- Óvjuk a jövőnket! – ez az idei világnap mottója. Hogyan tehetnénk ezt meg jobban, mint hogy vigyázunk a gyermekeinkre? – tette fel a kérdést dr. Vándorfi Győző centrumvezető főorvos. A Veszprém Megyei Diabétesz Egyesület elnöke áttekintette a megyében 1991-től rendezett diabétesz világnapok történetét, majd reményét fejezte ki, hogy a résztvevőknek bemutatott Valahol Európában című musical mondanivalója összecseng a világnap célkitűzésével.

A diabétesz világnap résztvevőit köszöntötte Némedi Lajos veszprémi alpolgármester is. Az előadások előtt az előcsarnokban a vércukorszinttel összefüggő mérések elvégzésére nyílott lehetőség, a gyermekek számára játékos foglalkozásokat szerveztek. A musical bemutatója után kék fénnyel világították meg az épületet, miközben több száz kék színű léggömböt eresztettek fel.

A megyében körülbelül 120-130 1-es típusú cukorbeteg gyermeket kezelnek a kórház diabétesz központjában. Nekik nem egyszerű az életük, a kisebbek naponta 2-3-szor, a nagyobbak 4-5-ször adnak maguknak inzulint. Emellett naponta 4-6-szor kell megmérniük a vércukor szintjüket. Minderre már a kisiskolás koruktól egyedül is képesek. Szigorú rendszer szerint kell élniük, meg kell tanulniuk, hogy mikor, mennyit és mit ehetnek. Ilyen körülmények között kell a felnőtteknek segíteni nekik abban, hogy teljes életet tudjanak élni – erről dr. Soós Hajnalka, a megyei kórház gyermek diabetológusa beszélt az eseményen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!