Hírek

2017.08.16. 17:55

A búcsún szentelték fel a körmeneti zászlót

TAPOLCA A Szűzanya mennybevételének ünnepén, a római katolikus templom búcsúján szentelték fel a templom új zászlaját.

Tóth B. Zsuzsa

A jeles napon játszóház várta a kicsiket és nagyokat, udvari játékok, kézműves-foglalkozások gyógynövényekkel, szárnyas oltár, illatzsákok, teakeverékek keresték a gyerekek és szülők kedvét, a kicsik apró körmeneti zászlókat is készítettek. Gyógynövények és -készítmények bemutatóját, kóstolóját rendezték, limonádé, gyógynövényes pogácsák és még sok más érdekesség színesítette a délutánt.

A plébánia új körmeneti lobogójának megáldásakor a plébánia udvarán Szakács Péter atya a zászlók jelentőségéről beszélt. Mint mondta, elkészült a körmeneti lobogó, amely szintén a Nagyboldog-asszonyt ábrázolja.

A zászló megáldását követően körmenetben vitték azt a templomba Fotó: Tóth B. Zsuzsa

- Az egyházi zászlók közül Keresztelő Szent János kezében a reménység jele a zászló, a feltámadt Krisztus pedig a győzelmet hirdeti a halál felett a lobogóval. Krisztus számára a zászló maga a kereszt. A mi lobogónk a templomban kap helyet. A templomi zászlók különlegessége, hogy a szövetét nem közvetlenül a rúdra, hanem egy kereszt tartóra helyezik. Ez a keresztet ábrázolja és így elkülönül a hadi zászlóktól. Körmeneti zászlónak is nevezhetjük, hiszen azzal a céllal készült, hogy a körmeneten a Szűzanya képét így magunkkal vihessük - mondta az atya. Hozzátette, hogy a templomban található Szűzanya-szobor ihlette a zászlót, amelyen a Szűzanya megdicsőülve az égre tekint és felviszi a mennybe a mindenható. A lobogó a tapolcai plébániatemplom szobra mellett több hagyományos művészi és vallási motívummal övezve készült el végül. A tapolcai egyházközségnek a források szerint 13 lobogója van, sajnos ezek közül három maradt csak fenn, de rossz állapotban. A templom titulusának mostanra elkészült zászlajának elődje sem maradt meg, így sokat kutattak, hogy az új zászló megfeleljen az eredeti hagyományos elgondolásoknak. Péter atya megáldotta a zászlót, majd azzal, a templom Szűzanya-szobrával és a gyerekek kis zászlóival körmenetben vonultak az ünneplők a templomba a szentmisére. Annak végén áldotta meg az atya a gyógynövényeket, virágokat. A hálaadó szentség-imádás keretében megújították a plébánia felajánlását a Nagyboldogasszonynak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!