Hírek

2014.11.21. 11:35

A börtönpszichológus tanácsai

A veszprémi börtön pszichológusát, Kovács Zsuzsanna főhadnagyot köti a titoktartás, mégis, ha bűncselekmény jut a tudomására, jelentenie kell. Az interjúban beszél arról is, hogy a külföldi börtönöktől eltérően hazánkban nem jellemző az etnikai feszültség, így a roma–nem roma ellentét sem a zárkákban.

Mátételki András

– A veszprémi börtön előzetes ház. A fogvatartottak jó része, közel 60 százaléka, előzetesen letartóztatott. Az újak hogyan fogadják a bezártságot?

– A legnehezebbek az első napok, hetek, amikor még nem szoktak hozzá az intézet napirendjéhez, ritmusához, nem beszéltek családtagjaikkal. Az új helyzet mindenkinek próbára teszi a pszichés tűrőképességét. Aki nem hagyja, hogy az érzelmei eluralják, jobban tűri a stresszes helyzetet. Segít számukra túljutni a krízisen, ha a börtönben a teendőikre és az ügyintézéseikre koncentrálnak. Az előzetesben lévőket leginkább a tárgyalásokra való felkészülés foglalkoztatja: a védelem felépítése, a várható ítélet. Meglepően jól tájékozottak a büntető törvénykönyvben. További feszültségforrás a családdal való kapcsolat tartása is. Sokan aggódnak, hogy kitartanak–e mellettük hozzátartozóik, vagy hogyan néznek majd rájuk a történtek után. Kikérik a véleményemet levélírás, telefonálás előtt. Hangsúlyozni szoktam, hogy a börtönbe kerülés nem csak a fogvatartottakat viseli meg, hanem a családtagokat is, ezért fokozottan oda kell figyelniük szeretteik érzéseire, támogatniuk kell őket. A fogvatartottak börtönbe kerülése az érzelmi megterhelés mellett anyagi gondot is jelent a családnak, ha a kenyérkereső követte el a bűncselekményt. A lényeg, hogy a kint lévőkkel még szorosabb kapcsolatra kell törekedniük, hogy túléljék a nehéz időszakot, ami akár években lesz mérhető.

– És akkor még nem beszéltünk arról, hogy nemcsak magukkal, hanem társaikkal is meg kell vívniuk a mindennapi kisebb harcaikat.

– Nem könnyű az együttélés a két-három, vagy többágyas zárkákban, ahol mondjuk egy tisztaságszeretőt összezártak, fogalmazzunk enyhén, egy kevésbé pedánssal. Az sem szerencsés, ha túl nagy a korkülönbség, hiszen akkor nincs közös téma, amiről tudnának beszélgetni.

– Igaz, hogy összevesznek a tévéműsoron?

– Ritkán fordul elő. A többség szereti a híradót nézni, hogy tájékozódjon a külvilág eseményeiről. Ezen kívül a sportműsorok nagyon népszerűek, elsősorban a foci. A reggeli hat órás ébresztőtől este 10–ig nézhetnek tévét. A kisebb nézeteltéréseket képesek elrendezni egymás között. Ha tarthatatlanná válik a konfliktus, áthelyezik őket másik zárkába. A szexuális erőszak rendkívül ritka jelenség a börtönben, bár az amerikai mozifilmeket néző közönség gyakran gondolja, hogy ez mindennapos. A szexuális bűncselekmények gyanúsítottjait, illetve a gyermekek ellen bűncselekményt elkövetőket társaik többnyire kiközösítik, ilyen esetben előfordult már, hogy védelemre szorultak.

– Sokan foglalkoznak idebent az öngyilkosság gondolatával? Mert „kint” elég gyakori ez, rossz a statisztikánk más országokkal összehasonlítva.

– A bekerüléskor kialakulhat depresszió és pszichés krízisállapot is, aminek következtében előfordul, hogy néhányuk fejében megfordul az öngyilkosság gondolata. Az előzetes letartóztatottakban többnyire mégis erős a remény arra, hogy a büntető ügyük kedvezően alakul, és csak rövid időt kell bent tölteniük. Akit mégis próbára tesz a szélsőséges stresszhelyzet, jelentkezhet pszichológiai kezelésre. A mély depresszió kezelésében orvosi segítség is rendelkezésre áll, melyet a budapesti központi pszichiátrián vehetnek igénybe.

Kovács Zsuzsa: Ha a tiltás ellenére becsempészett mobiltelefonról vagy zárkán belüli konfliktusról beszélnek nekem, azt jeleznem kell (Fotó: A szerző)

– Az lenne az ideális, ha mindenki dolgozna, könnyebben telnének a napok.

– Nem jó, ha a bentlakók unatkoznak, nincsenek lekötve a gondolataik. Az előzetes letartóztatottak számára kevesebb a munkalehetőség, mint a jogerős szabadságvesztésüket töltőknek. Nekik kötelező a munka a börtönökben. Az előzetesek közül főleg a szakképzettséggel rendelkezőket tudjuk munkába állítani. A munka javítja az önbecsülésüket, a megkeresett pénzből tudják támogatni a családjukat is. Javasolni szoktam, hogy vegyék igénybe a sportolási lehetőségeket – lehet asztaliteniszezni, kondizni, focizni, heti kétszer két órában. Addig se rágódnak a problémáikon, ráadásul estére elfáradnak, amitől jobban alszanak – ez amúgy sokaknál gondot jelent. A fizikális erőnlét a társak megbecsülésének kivívásában is segít.

– De mégiscsak az a császár a rácsos falakon belül, még ha keskenyebb is a válla a társainál, akit tetemes pénzzel támogatnak kintről.

– Ez legfeljebb a gengszterfilmekben van így, nálunk másképpen működik. Hiába tennének bárkinek a számlájára milliókat, akkor is csak havi harmincezer forint körül költhetne el a börtönboltban, napi hét percnél sem telefonálhatna többet. Az anyagi különbségek itt nem érvényesülnek, a tekintélyt más határozza meg. Például az intelligencia, a műveltség, a sportban való jártasság, a konfliktusok higgadt kezelésének képessége.

– A nők milyen lelki gondjaikkal fordulnak önhöz?

– Számukra a legnagyobb feszültséget az jelenti, hogy elszakítják őket a gyerekeiktől. Ők a férfiaknál nyitottabbak a terápiára, például szívesen tanulnak relaxálni. Van, aki attól megnyugszik, hogy hosszasan elbeszélget velem, más beletemetkezik a hímzésbe. Sajnos, a nőknek egyelőre nincs munkalehetőség Veszprémben, ezért szakköri és kiscsoportos foglalkozásokkal próbáljuk lekötni őket. Sokan gyakorolják a vallásukat, rendszeresen vesznek részt igeliturgiákon.

– Önt is, csak úgy, mint az ügyvédeket, titoktartás köti?

– Igen, munkámra a szakmai etikai kódex érvényes. A beszélgetések dokumentálásakor ezért figyelnem kell, hogy az adatvédelmi szempontok ne sérüljenek, ezért csak a fogvatartottak hangulatáról írok feljegyzést.

– Ha bűncselekményről vagy előkészületéről szerez tudomást, arról is hallgat?

– Nem, ezeket állampolgári kötelességem jelenteni elöljárómnak, de ezzel a fogvatartottak is tisztában vannak. Az intézet biztonságos működésére veszélyt jelentő dolgokról is jelentést kell tennem, például, ha tudomásomra jut, hogy valakinél mobiltelefon van.

– Hogyan látja a média szerepét a bűncselekmények elkövetésével kapcsolatban? Találni összefüggéseket?

– A médiának komoly felelőssége van a bűncselekmények alakulásában. Egy pszichológusi példát említenék: a ’90–es években készült felmérésből kiderült, amikor egy ismert sztár öngyilkos lett, s ezzel foglalkozott napokig a sajtó, sok fiatal követte szörnyű tettét. A lényeg: nem kell túllihegni egy–egy bűncselekményt, mert a példa, a módszer könnyen követőkre talál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!