Hírek

2013.10.05. 16:15

A bazilika ünnepe a hit évében

Veszprém - A katekizmus napját tartották, a Szent Mihály bazilika szentelését szentmisén ünnepelték, melynek Alberto Bottari de Castello érsek, magyarországi vatikáni nagykövet volt a főcelebránsa.

Balla Emőke

A hit éve tavaly októberben kezdődött, idén november 24-én zárul, a katolikus egyház az esztendőben több programot szervez. A Veszprémi Főegyházmegye katekizmus napján, melyet a Padányi Katolikus Gyakorlóiskolában tartottak szombaton, közel százötvenen vettek részt, papok és hitoktatók. Barsi Balázs sümegi ferences atya előadásában  arról beszélt, hogy a hitet és az egyházat teljességben, egységben kell látni. Ma sokan mondják, hogy Istenben hisznek, az egyházban nem.

Délután ünnepi szentmisén emlékeztek meg a bazilika felszenteléséről; az újjáépített főszékesegyházat 1910-ben szentelték fel. A misén dr. Márfi Gyula veszprémi érsek köszöntötte a vendégeket. Alberto Bottari de Castello érsek, apostoli nuncius, magyarországi szentszéki nagykövet beszédében azt mondta: a felszentelés ünnepe mindig alkalom a hálaadásra, hiszen a székesegyház a püspökség /érsekség lelki központja.



Beszélt a fiatalok oktatásáról, neveléséről; katekétának (hitoktatónak) lenni nem munka, hanem hivatás. Tanúságot kell tenni a hitünkről, nemcsak szavainkkal, de életünkkel. Ferenc pápa gondolatait idézte. A katekéta létalapja  a Krisztussal való meghitt, bizalmas kapcsolat; Krisztushoz hasonlóan, az ő szeretetével oda kell fordulni másokhoz; a perifériára, perem vidékekre, külterületekre kell mennünk, ahol az embereknek nagy szükségünk van ránk. Ki kell lépnünk a magunk közegéből, keretéből, Isten ad ehhez erőt, Ő hívja, szólítja meg az embereket.

A katekizmus napjának záró programjaként a Szaléziánumban az Isten szolgája, Sándor István című dokumentumfilmet vetítették. A vértanút két hét múlva avatják boldoggá a budapesti Szent István bazilikában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!