Hírek

2015.03.11. 11:23

A balatoni közlekedést fejlesztenék

A Balaton a vidék fővárosa, ezért ugyanúgy jár neki támogatás, mint Budapestnek - mondta a Naplónak a Balatoni Kör elnöke.

Prevics Éva

Kardos Gábor mindezt azzal kapcsolatban emelte ki, hogy a főváros polgármestere ismét jelentős anyagi támogatást kért a kormánytól a budapesti közlekedésre.

Kardos hangsúlyozta, hogy az év kilenc hónapjában félmillióan laknak életvitelszerűen a Balatonnál, ezért a tópart településeit egységes agglomerációként kellene kezelni. Ősszel, tavasszal és nyáron pedig jelentősen megnő az itt tartózkodók létszáma. Szerinte hasonló mértékű támogatást kellene biztosítani a balatoni régió közlekedésének, mint a fővárosinak. A Balatoni Kör kezdeményezését a Balatoni Szövetség is támogatja.

Kardos Gábor

Szerintük vízibuszt és régiós buszjáratot kellene indítani, emellett egy Badacsony-Fonyód útvonalon közlekedő kompot is be kell állítani, valamint hatékonyabbá kell tenni a Balatonhoz vezető vonatközlekedést. El kell érni, hogy a déli és északi part ne egymástól elszeparáltan működjön, hanem egységessé váljon. A helyeiknek is hatalmas előny lenne, ha a megfelelő és megfizethető közlekedéssel akár napi szinten át tudnának járni dolgozni a másik partra. Túl kell lépni azon a koncepción, hogy a Balatont településenként és partonként különböztetik meg, ki kell dolgozni végre az egységes balatoni arculatot és ezzel kell előállni-hangsúlyozta.

Ma sajnos a közvélemény többnyire csak nyaralóhelynek tartja ezt a régiót, mintha egyébként nem is nagyon élne itt senki, emiatt korábban a fejlesztések is túlzottan a nyárra fókuszáltak, amin épp ideje lenne változtatni, mert ez még turisztikailag is téves koncepció. A világ kiemelt turisztikai térségei mind egységes agglomerációvá fejlődtek és ezáltal lehetnek európai szinten is sikeresek-tette hozzá Kardos Gábor.

A Balatoni Kör megkérte a Balatoni Szövetséget illetve a Balatoni Fejlesztési Tanácsot, hogy mindezt hivatalosan is tolmácsolja a kormány felé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!