Hírek

2013.09.04. 17:25

A balatoni hajósok jobb szezont reméltek

A gyenge indulás után a tavalyihoz hasonló eredményre számít a menetrendszerinti személyhajó forgalomnál a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart).

Győrffy Árpád

Dr. Halmos Gábor vezérigazgató elmondta, a nem megfelelő időjárás és más külső tényezők miatt nagyon rosszul kezdődött az idei szezon. Még június végén is csak az előző évi hasonló időszak forgalmának 89-91 százaléka körül tartottak. Az elmúlt két hónapban javultak az adatok, augusztus 31-én a bevétel 1,3 százalékkal haladta meg a tavalyit. Ennél is jobb lehetne az eredmény, ha például augusztus 20-án az időjárás nem akadályozza meg, hogy több településről is nézőhajókat indítsanak a tűzijátékokhoz és más programokhoz.

A vezérigazgatót emlékeztettük rá, hogy az idei szezonban nyolc százalékkal magasabb árat kértek, mint a múlt évben, így az eredmény a forgalom visszaesését jelzi.

A Bahart Zrt. idei forgalomcsökkenése talán azt is jelzi, hogy elérték a potenciális utasaik anyagi lehetőségeinek a maximumát (Archív fotó: Gáspár Gábor)

Valóban bekövetkezett egy kis forgalom csökkenés, de azt az áremelkedés kompenzálta - reagált a felvetésünkre Halmos Gábor. Mint elmondta, a szállított személyek számáról augusztus közepi adataik vannak, ezek szerint akkor hat százalékkal maradt el az utasok száma a tavalyi hasonló időszak adataitól. A még hára lévő időszakban jelentős javulásra igazán akkor sincs esély, ha a hajózás szempontjából nagyon optimális lenne az őszi időjárás, mert a tavalyi bázisév nagyon kiváló volt.

A kompok forgalma jobban alakult a személyhajózásénál. Augusztus végi adatok szerint a szállított gépjárművek száma csak másfél százalékkal maradt el a tavalyitól, miközben a bevétel 5,5 százalékkal meghaladta a múlt évit. A kompokon az idén is nőtt a kerékpáros forgalom, az egy évvel korábbinál 8,8 százalékkal több biciklit és biciklist szállítottak.

Nagyon jól teljesíttek a társaság vitorláskikötői, itt a bevétel 7,9 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit, miközben a díjakat az infláció alatti mértékben emelték. Hasonlóan jó eredménnyel számolnak a társaság két kempingjében és siófoki szállodájában. A három szálláshelyen összesen 7,4 százalékkal több éjszakát töltöttek el a vendégek, mint az előző év hasonló időszakában.

A Bahartnál több éven át nem emelték az árakat. Tavaly volt egy nettó öt százalékos emelés, amit a két százalékos áfaemelés tovább növelt, az idén pedig az említett nyolc százalékos emelés. Halmos Gábor szerint az idei forgalomcsökkenés a külső tényezőkön túl talán azt is jelzi, hogy elérték a potenciális utasok anyagi lehetőségeinek maximumát. A következő szezonban ezért a költségek növekedése ellenére is meg kell fontolni az árak szinten tartását.

A Bahartéhoz hasonló tapasztalatokról számolt be Vanyolai Sándor, a Balatonfüreden családi vállalkozásával négy hajót üzemeltető társaság vezetője. Náluk is kismértékben visszaesett a sétahajók egyéni utasainak száma, miközben a bevétel kicsit meghaladja a múlt évit a tavaszi díjemelésnek köszönhetően. Jelentős csökkenést tapasztaltak a cégek, szervezetek által igénybe vett csoportos rendezvényhajózásban, pedig ennek a díjait sem emelték. Összességében a bevételeik növekedése elmarad az inflációtól, pedig a költségeik még az általános pénzromlásnál is jóval nagyobb mértékben nőttek. A kikötői partfalhasználatért például 30 százalékkal kell többet fizetniük, mint egy évvel korábban. Vanyolai Sándor is úgy látja, hogy a hajózáshoz nem igazán optimális idő mellett a lehetséges vendégkör anyagi helyzetének romlása is érezhető az eredményeken.

 

Két gyorshajó Horvátországból

A napokban érkezik "lábon", pontosabban kerekeken Siófokra az a gyorshajó, amit a Bahart egy másik ugyanilyennel együtt egy horvátországi hajógyárban építtetett meg uniós támogatásból. A mintegy 25 fő befogadására képes járművek akár 50-60 kilométeres sebességgel is képesek lesznek közlekedni. Az elsőt várhatóan a jövő hét közepén mutatják be, és egyben a működést is megkezdi Siófok, Balatonfüred, Tihany térségében. A második is még az ősszel megérkezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!