Hírek

2014.07.12. 15:17

"400 kilovolt felettünk"

Litér - Megnyitotta kapuit a magyar villamosenergia átviteli hálózat Litéri Alállomása, a Magyar Villamos Művek Gázturbinás Erőműveket üzemeltető Zrt. Litéri Erőműve szombaton a közönség előtt.

Kovács Erika

A létesítményeket a százötven megawatt teljesítményű, gázolajjal működő erőmű részéről Paulics Lajos vezető operátor, az alállomástól pedig Csordás Tamás üzemviteli mérnök mutatta be a folyamatosan érkező látogatóknak, köztük Szedlák Attila litéri polgármesternek és családjának. Az érdeklődők megtekinthették többek között a villamos-alállomás egyik különlegességeit, a negyven éve működő transzformátorokat, amelyekből azóta sincsenek jobbak a világon. Különleges érzés volt sétálni a négyszáz kilovoltos, a hatalmas feszültségtől rezgő hangú szállító-hálózat alatt, mely közvetíti az Európából idejövő, innen pedig tovább haladó villamosenergiát, amit az energetikai piacon vásárolnak a kereskedők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!