Hírek

2014.12.23. 12:51

25 éve írta a Napló - Megbukott a véres diktátor

Szörnyű terhet rázott le magáról a román nép: megdöntötte a véreskezű diktátor hatalmát. A román televízióban bejelentették: Nicolae Ceausescu nem tudott elmenekülni.

Balassa Gergő

Fehér helikopterét elfogták, ám fehér Dacia gépkocsijával folytatta útját Arges megyében. Felszólították a lakosságot, hogy fogják el a conducatort. Elhangzott egy másik bejelentés is: Szebenben – ahol Nicu Ceausescu volt az első titkár – a Securitate egységei harcban állnak a hadsereggel.

A „Ceausescu-éra” végóráiban a diktátor hiába hirdetett ki szükségállapotot az egész országban: a fegyveres erők – a népharag megfékezhetetlensége láttán – megtagadták a véres parancsok teljesítését. Egyelőre nincs megbízható hír Ceausescu sorsáról. Az Agapres román hírügynökség beszámolója szerint a miniszterelnök és a kormány lemondott. Ugyancsak a román hírügynökség közleménye, hogy a bukaresti Köztársaság téren péntek délután tartott nagygyűlésen Stefan Gusa tábornok, vezérkari főnök bejelentette: immár nem léteznek Romániában az eddigi biztonsági testületek. Az összes karhatalmi csapatot a nemzetvédelmi minisztériumnak rendelték alá.

[ ] Este drámai fordulat következett be Bukarestben: a városközpontban több középület ég, utcai harcok vannak, szörnyű drámai órákat él át a főváros. A katonai erők ellentámadást indítottak, tele van a város tűzcsóvákkal, mindenfelől fegyverek ropogása hallatszik.

Összecsapások voltak az RKP központi bizottságának épületében is, az épületet védő katonaság és a biztonsági erők maradványai között. Bukarest központjában a hadsereg egységei végső leszámolásra indultak a központi pártház épületében megbújt Securitate-erőkkel. Az egész városban súlyos harcok vannak, géppuskákból lőtték a tömeget a város központjában, a halálos áldozatok és sebesültek száma több száz.

A Tanjug jugoszláv hírügynökség pénteken este 20:30-kor azt jelentette, hogy a legutóbbi bukaresti hírek szerint Nicolae Ceausescu az utóbbi két órát a román fővárostól 70 kilométerre északnyugatra, Tirgoviste városában töltötte. A Tanjug szerint Tirgoviste tűnik Ceausescu utolsó menedékének, s az egykori román vezető nyilvánvalóan még mindig nem adta fel a hatalom visszaszerzéséért vívott harcot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!