Hírek

2017.02.28. 18:45

Visszatértek az árubemutatók

Veszprém - Oda kell figyelni, mert könnyen csőbe húzhatják az időseket. Mindent olvassunk el, mielőtt aláírjuk!

Piltman-Horváth Barbara

Újra felütötte a fejét a telefonos invitálás az előadásokkal egybekötött értékesítésekre. Főként időseket paliznak be közérzet-, illetve egészségügyi állapotot javító készülékekkel, amik, hogy még csábítóbbak legyenek, jóval kedvezőbb áron kaphatóak. Ezeket a termékeket borsos áron, kétszázezer forinttól akár egymillió forintig terjedő ellenérték fejében kínálják, ám csak itt, csak most megkaphatják mindössze százezer forintért. Az sem gond, ha éppen nem telik rá, az is előfordul ma már, hogy áruhitelt is kapcsolnak mellé termékként, így havi vagy heti törlesztőrészletért cserébe máris megkaphatja a terméket az ügyfél, ám ahhoz mindenképpen el kell menni a bemutatóra, és aláírni a szerződést.

Bevált taktika az is, hogy ilyenkor nem adnak időt a hivatalos iratok átolvasására, pedig ahogy már rég-óta tudjuk, az ördög a részletekben rejlik. Az ilyen trükkök ellen a csak úgy tudunk védekezni, ha nem törődünk a sürgetéssel, és minden egyes mondatot alaposan átolvasunk. Ha bármilyen turpisságot vélünk felfedezni, nyugodtan kérdezzünk rá, vagy akár álljunk el a szerződéskötéstől. Ha ugyanis már aláírtuk a papírt, akkor nehéz visszakozni. - A hatályos jogszabályi rendelkezések alapján a vásárló 14 napon belüli elállási jogát csak az üzlethelyiségen kívül kötött szerződések esetében gyakorolhatja - tájékoztatott a Veszprémi Járási Hivatal fogyasztóvédelmi hatósága. Ez vonatkozik az internetes vásárlásokra is, de például arra is, amikor egy külső helyszínen árubemutatót tartanak, és ott történik az adásvétel; a lényeg, hogy nem a vállalkozás üzlethelyiségében kerül sor az üzletkötésre. - Amennyiben a szerződést a vállalkozás üzlethelyiségében kötik, az elállás jogával a vásárló nem élhet, ezért fontos, hogy mindenki kellő körültekintéssel járjon el a termék megvásárlásakor - tanácsolta a hatóság. Az elállási joggal már egyre többen tisztában vannak, nemcsak a fogyasztók, de a vállalkozások is, ezért már erre is megszületett a trükköző cégek egyszerű megoldása. - Ma már úgy csinálják ezek a vállalkozások, hogy az adott város jegyzőjénél bejelentik a helyiséget mint a cég egyik üzlethelyiségét, így az azon a címen kötött szerződések személyes eladásnak, üzlethelyiségben kötött adásvételnek minősülnek, így a pórul jártak később nem élhetnek az elállás jogával - mondta Vasvári Csaba, a Veszprém Megyei Békéltető Testület elnöke. - Sok ilyen esettel találkozunk, vannak visszatérő vállalkozások.

A legkönnyebben időseket tudnak átverni, akiknek nagyon fontos a saját, illetve a családtagok egészségi álla-pota, és pusztán jóakaratból megvásárolják "akciósan" a méregdrága gépeket.

Amit ez ellen tehetünk, az a tájékoztatás, minél többször hívjuk fel a figyelmet az idősebbek körében ezekre a csalásokra, illetve arra, hogy lehetőleg ne írjanak alá semmit, amíg el nem olvasták és nem tudták pontosan értelmezni a leírtakat. Ha a szerződéskötés a cég üzlethelyiségében történt, már nehéz bármit is tenni, a jól megfogalmazott hivatalos iraton - amibe azt is belecsempészik, hogy mindent elolvastunk és egyetértünk - sajnos ott van az aláírás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!