Hírek

2016.12.26. 21:55

Reisz Pál: Mindannyiunknak helye és küldetése van

Sümeg - Isten emberré lett. Ez az emberiség legnagyobb ajándéka. Nekünk, embereknek mindannyiunknak az a küldetésünk, hogy emberek legyünk, a szó nemes értelmében, éljünk bármely korban és bármely részén a Földnek.

Tisler Anna

Ezeket a gondolatokat fogalmazta meg Reisz Pál házfőnök beszédében a szenteste tartott misén a ferences kegytemplomban.

Az este 10 órakor kezdődő szentmisét Reisz Pál és Barsi Balázs ferences rendi szerzetes celebrálta. A templom most is, akárcsak a korábbi években, megtelt hívekkel. Sokan álltak a padsorok között is. A sümegi híveken kívül sokan érkeztek a közeli falvakból, városokból. A hagyomány szerint a szentmise előtt a hívek a félhomályban várakoznak, majd a mise kezdetén kigyúlnak a fények a hatalmas fenyőfákon, majd a betlehemen is. A betlehemet a karácsony előtti napokban építette Kocsis István és csapata. A templomban hét fenyőfát állítottak fel és díszítettek fényfüzérrel. Az oltár melletti kettő hét méter magas. A szentmise idején beragyogta a templomot a fényesség.

A sümegi ferences kegytemplom különleges szépségű betlehemét a karácsony előtti napokban építette Kocsis István és csapata Fotó: Tisler Anna

A fényesség, amely Istent jelképezi. Reisz Pál beszédében megfogalmazta, az ember fejlettségét nem az adja, hogy milyen technikai eszközökkel, gépekkel veszi körbe magát, mi az, amit a technika vívmányai közül nap mint nap használ, hanem az, hogy megtalálja-e a helyét, a küldetését a világban. Képes-e Istent befogadni, az ő tanításai szerint élni. Minden életnek célja van. A divatok változnak, de valami örök: a szeretet és az emberi értékek.

A templomot karácsony napjaiban is sokan felkeresték, hogy megnézzék a betlehemet, amelynek híre az ország távolabbi részébe is eljutott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!