Hírek

2016.11.29. 14:45

Sok szépet kaptam az emberektől - Torgyán József a kisgazdapártról és visszatérésről

Kötelességemnek érzem, hogy megpróbáljam a kisgazdapárt talpra állítását, mondta Torgyán József, Magyarország egyik legismertebb politikusa, a Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Párt egykori országos elnöke, volt földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter.

Balla Emőke

-  Miért írta meg a Száll a turul fészkére című önéletrajzi kötetét?

-  Olyan történelmi időszakban játszottam közéleti szerepet, amin kötelezővé teszi számomra, hogy történelmi tanúként bizonyságot tegyek. A független kisgazdapárt volt elnökeként azért is kötelességem tanúságtételt tenni, mert azt az arcátlan történelem hamisítást, ami a kisgazdapárt ellehetetlenítése óta folyik, nem lehet szó nélkül hagyni. A független kisgazdapárt létrejötte, 1930. október 12-e óta Magyarország politikai életének egyik vezető ereje. Megítélésem szerint, 1990-ben és 1998-ban is nekünk kellett volna megnyernünk az országgyűlési választást, a könyvemben részletesen beszámolok arról, hogy ezt miként akadályozták meg. 1988 őszétől jártam az országot. Engem mindenütt olyan tömeg fogadott, hogy néha attól féltem, tömegszerencsétlenség lesz. Ezt az erőt úgy elhallgatni, mintha nem is létezett volna, olyan súlyos történelemhamisítás, amit nem tűrhetek tétlenül. Azért is be kell számolnom erről a történelmi időszakról, mert az 1956-os forradalmunkban is aktívan részt vettem és tudom, hogy mennyire nem valósult meg az, amit mi elképzeltünk. A rendszerváltó erők közül a kisgazdapártnak volt valóságos programja, ami az országot nemcsak talpra állíthatta volna, hanem soha nem látott fejlődés alapjait vetette volna meg.

Fotó: Balogh Ákos

-   Könyvében olyan eseményeket mutat be, amit a közvélemény még nem ismer?

- Számos olyan eseményt tárok fel, amelyek a közvélemény figyelmét elkerülték. Például, hogy miként akarták arra a független kisgazdapártra, amelyik soha nem volt antiszemita, az antiszemitizmus látszatát rákenni. Utalnék a legmegdöbbentőbbre, a "Hordót a zsidónak" című esetre, ami egy aljas, kreált, összeomlott vád volt. Nem ismeri a közvélemény, hogy Antall József, aki mindig kisgazdának vallotta magát, miként maradt ki a kisgazdapárti vezető lehetőségéből.

-  Egy interjúban ön úgy nyilatkozott, hogy már nem politizál. Miért most született meg a könyv?

- Meghirdettem, hogy 2017 szeptember 17-én Csokonyavisontán tartsuk meg az első magyar földművesek napját, majd évente rendszeresen, és ezt lehetőleg nemzetközi viszonylatban is terjesszük el. Ennek a megszervezése rám hárult, én voltam az ötletgazdája. Ez olyan fontos eseménye lenne a hátrányos helyzetbe hozott és reményeiben csalatkozott paraszti erőknek, hogy ezt nekem még meg kell tennem. Másrészt arra is tekintettel kell lennem, hogy betöltöttem a 84. életévemet, a Jóisten kegyelmének és a feleségem gondoskodásának tudom be, hogy ezt a kort megéltem.

-  Úgy tűnik, jó erőben van. Nem?

-  De igen, azonban ez már az a kor, amikor az embernek számolnia kell azzal, hogy nemsokára bekövetkezhet az az esemény, amikor alulról szagolja az ibolyát. Felelőtlenség lett volna, ha nem tárom fel mindazt, amit szükségesnek tartottam feltárni:a  pancserpuccs, a Cattani kommandó eseményeit, az úgynevezett "féregirtós" beszédet.

-  A sajtóban azután is keresték, kérték a véleményét, miután már nem volt a kisgazdapárt elnöke és agrár miniszter?

- Engem azóta is sokat keresnek. Most itt tartok előadást, december 1-jén részt veszek Siófokon az agrár miniszterek vitájában. A kisgazdapártot olyan alkotmányellenes módon fejezték le, amelynek a részleteit feltártam ebben a könyvben. Elég, ha csak annyit említek, hogy 2002. augusztusában a Kossuth Rádióból tudtam meg, hogy 2002. május 5-e óta nem vagyok a kisgazdapárt elnöke. Olyan nagyságú összefogás történt a kisgazdapárt megsemmisítésére, amelynek részleteit fel kellett tárjam.

-  Az emberek ma is ugyanolyan lelkesedéssel fogadják önt, mint korábban?

-  Hihetetlen igény lenne arra, hogy visszatérjek a politikai életbe.

-  Azt nyilatkozta, nem fog.

- Semmilyen körülmények között. De miután nincs kocsim, az emberek megfognak a villamoson, autóbuszon, bevásárlás közben, és azt mondják: amióta ön nincs az országházban, azóta nem nézzük a közvetítést. Valaki elküldte nekem az országgyűlés Guinness rekordok füzetét és kiderült, az 1990-1994-as ciklusban 3263-szor szólaltam fel. Ami a felszólalások számát illeti, örök időre behozhatatlan előnnyel tettem le a névjegyemet az országgyűlés asztalára. Az emberek igényelnék, hogy visszatérjek és igényelnék a kisgazdapárt visszatérését is. Nagyra értékelem, hogy Fidesz a kisgazdapárt programjának nagy részét átvette, egy részét csak verbálisan és nem olyan radikálisan, ahogyan azt mi meghirdettük. Például küzdöttünk azért, hogy a cselédsors soha ne térhessen vissza Magyarországra, de a földviszonyok úgy alakultak, hogy már visszatért. A kisgazdapárt hiányát a Fidesz is érezni fogja, hiszen a kisgazdák nagy része passzivitásba vonult,
mert kirekesztették a magyar politikai életből.

-  Van, lenne valaki, aki a pártot tovább vihetné?

-  Vannak elképzeléseim, de ennek a politikai realitásalapját meg kell teremteni. A kisgazdapárt politikából való kiiktatása azért történt, mert mindenki félt tőlünk, mint a tűztől, hiszen mögöttünk volt a nagy tömeg-támogatottság. Reménykedem, hogy ha a földművesek napját megtartom, meg tudom teremteni a kisgazdapárt feltámasztását. Csak azért kívánom ezt a feladatot teljesíteni, mert a feleségemmel együtt olyan sok szépet kaptam a magyar földműves társadalomtól, a magyar vidéktől, az óriási kisgazda tábortól, hogy ha ezer életem lenne, sem tudnám mindazt a szépet és jót visszaadni. Kötelességemnek érzem, hogy megpróbáljam a kisgazdapárt talpra állítását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!