Hírek

2016.10.13. 14:55

Hatvanöt kilósra nőtt - Sütni és faragni való tökök is megmérettettek

Dörgicse - Egy hatvanöt kilogrammos példány nyerte az óriás tökök versenyét, melyet először írtak ki a településen.

Heffler Péter

Az idei évben először rendeztek Dörgicsén tökversenyt, melyen három kategóriában is lehetett indulni. Az első értékelés természetesen a tök méretére vonatkozott, míg a második számban az úgynevezett halloween-tököket díjazták, aminek lényege az volt, hogy ki tudja minél szebbre faragni, festeni a nevezett darabot, míg a sütőtököknél pedig a legjobb ízű tököket keresték a szervezők.

- Szerettünk volna életre hívni egy versenyt, ami így októberben is képes megmozgatni a falut - kezdte Somsits István szervező. - Még tavasszal háromféle magot osztottam ki a közel ötven jelentkező között, és ebben az októberi időpontban egyeztünk meg, hogy akkor megnézzük, ki mire jutott.

Sokhegyi Erika és a győztes, hatvanöt kilogrammos óriás tök
Fotó: Napló

Szerencsére nagyon jó fogadtatása volt a kezdeményezésünknek mind az óriás tökkel nevezők, mind pedig a gyermekek között, akik a tökfestésben vettek részt - tette hozzá Somsits István, aki még elmondta, hogy reméli, jövőre még jobban ki tudják bővíteni a versenyt, és egy igazi tökfesztivált rendezhetnek Dörgicsén.

Az óriás tökök között a Sokhegyi család nyert egy 65 kilogrammos darabbal. A hatalmas tök alighanem bármilyen tökös versenyen megállná a helyét, igaz, a világrekordra még nem pályázhat, azt ugyanis egy svájci kertész, Beni Meier 867 kilogrammos példánya tartja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!