Hírek

2016.07.02. 11:09

Kulturális tudást szereztek - Diplomaátadó ünnepség a modern filológiai és társadalomtudományi karon

Veszprém – A tudással mindig rendelkezni fognak, függetlenül attól, a társadalom mennyire értékeli azt, mondta Horváth Géza dékán a szombati diplomaátadó ünnepségen.

Balla Emőke

A Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Karának dékánja közölte: a karon végzők kulturálissal tudással rendelkeznek, ami magában foglalja többek között az anyanyelvű és idegen nyelvű szakmai szövegek értelmezését és előállítását, az azokról való gondolkodást, mögöttes tartalmának megértését. A kultúra azt jelenti, hogy lehet másképpen, máshonnan is gondolni azt, ami van. A kultúra ma háttérbe szorult a világban, a most diplomázók feladata lesz, hogy a kulturális tudás iránti igényt fenntartsák. Bár a karon végzett hallgatók általában a választott szakterületükön tudnak elhelyezkedni, mégsem az a siker mércéje, képesek-e a végzősök holnap tanárként, fordítóként, tolmácsként elhelyezkedni. Horváth Géza szerint azok a fiatalok is sikeresek, akik a munkaerőpiacon más szakterületen hasznosítják tudásukat. A személyes tudással mindig rendelkeznek, függetlenül a társadalom értékelésétől. A dékán szólt az idei tanévről, a kar szakjainak akkreditálásáról, a többnyelvűségi nyelvtudományi doktori iskola indításáról és a veszprémi tanárképzés huszonöt éves évfordulójának megünnepléséről.

Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora kiemelte: a végzősök szakmai boldogulását meghatározza, hol szerezték oklevelüket. Az intézmény kötelezettséget vállalt arra, hogy magas szintű tudást biztosítson. A tudás lehetőség és felelősség, az értelmiségivé vált fiatalok felelősséggel tartoznak az ország és a világ sorsa iránt. A rektor azt kívánta a diplomásoknak, éljenek a lehetőséggel és ne felejtsék el alma materüket. Az egyetem tíz évvel ezelőtt kötött együttműködést a 2004-ben alakult komáromi Selye János Egyetem Tanárképző Karával, a végzősöket a kar dékánja, Horváth Kinga is köszöntötte. Ez a pillanat számvetés, egyben startvonal, hogy a diplomások újabb célokat, elképzeléseket valósítsanak meg, mondta.

A Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Karán 229 hallgató végzett hét alapszakon, nyolc mesterszakon, egy egyetemi osztatlan szakon és három szakirányú továbbképzési szakon. Harmincketten kitüntetéses oklevelet vehettek át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!