Hírek

2016.07.10. 19:30

Élet angyalbőrben - Az újdörögdi lőtéren fiatalok táboroztak

Újdörögd - Egy hétig katonáskodtak az MH Bakony Harckiképző Központ laktanyájában és gyakorlóterein az érdeklődő fiatalok az idei évben először megrendezett harcos táborban.

Balogh Ákos

A katonai pályára irányító nyári tábort a várpalotai katonai alakulat rendezte, céljuk a 14-18 éves korosztály bevonzása a seregbe, a katonai pályára irányítás, ugyanakkor előtérbe mégis az élményszerzést helyezték.

Schucha Ádám százados, az alakulat kiképzőszázadának századparancsnoka, a tábor vezetője úgy fogalmazott, nagy problémájuk, hogy a civil lakosság nem ismeri a katonák napi teendőit.

A gyerekek megtanulták a rendfokozatokat, az általános katonai ismereteket, az elsősegélynyújtást.

- Persze szemmel láthatóan a táborozók ezt nagyon élvezték, de mindenképpen bele kellett csempésznünk a programokba valós katonai mozzanatokat, effektusokat, amiken keresztül beleláthattak a katonaság valódi működésébe - mondta a százados.

A fiatalok a hét zárásaként a kiképzőbázis romvárosában paintball-fegyverekkel gyakorlatoztak Fotó: Balogh Ákos

Zsohár Balázs Zalaszentgrótról érkezett a táborba.

- Nagyon érdekel a honvédség, ezért jelentkeztem, különösen tetszik, hogy megszabott keretek között kellett élnünk a héten, a katonák szabálybetartásra, környezettudatos magatartásra neveltek minket, ezenkívül megtanultunk együtt, egy csapatban dolgozni.

Balázs a heti feladataikról is nagy lelkesedéssel beszélt: - Kedden találkoztunk az itt gyakorlatozó amerikai katonákkal, hihetetlen volt, hogy kívülállóként még beszélgethettünk is velük, megnézhettük a járműveiket. Túráztunk a Bakonyban, előtte megtanultuk használni a tájolót és a térképet, kúsztunk-másztunk, gyakorlógránátot dobtunk, fegyverekkel ismerkedtünk, egyszóval remek volt.

A fiatalok a hét zárásaként az újdörögdi kiképzőbázis úgynevezett romvárosában paintball-fegyverekkel gyakorlatoztak, kipróbálták magukat egy kis épületharcászkodásban, túszmentésben és számos katonai műveletben.

- Nagyon élvezték, lehetett is látni, hogy mindent beleadtak a hét során, ez mindenképp pozitívum számunkra is. - mondta Schucha Ádám százados.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!