Hírek

2016.03.09. 19:45

Környezetkárosító lehet a piac? - Liliomkert kontra környezetvédelem

Káptalantóti - A Veszprémi Törvényszék Bótor Szabolcs vezette tanácsa ügyész, védő és szakértők jelenlétében tartott helyszíni tárgyalást a Liliomkert piacon szerdán délelőtt, hogy helyben másodfokon bírálja el és vizsgálja meg, valóban történt-e természetkárosítás.

Tóth B. Zsuzsa

Az első fokú ítéletet az ügyészség megfellebbezte, így szerdán Bótor Szabolcs bíró, Ráczkó Veronika főügyészségi ügyész, valamint Horváth Róbert természetvédelmi igazságügyi szakértő és Varga Csaba szakértő a Liliomkert piacon tájékozódott a jelenlegi állapotokról. A vádlott, a piac tulajdonosa, Harmathy Ildikó válaszolt kérdéseikre, a sajtót azonban nem engedte be a piac területére, így a tárgyalásról részleteket nem tudunk közölni. Annyit sikerült megtudnunk, hogy az ügy hosszú évek óta húzódik. Annak során most a helyszíni tárgyaláson a bírói tanács azt vizsgálta, hogy a piac működésével a tájképben, a talaj szerkezetében milyen fokú változás jött létre. A jelenlevő szakértőktől várt erről véleményt a bíró. A helyszíni bejárást a döntés előtt még egy veszprémi tárgyalás előzi majd meg.

Ráczkó Veronika ügyész, Horváth Róbert szakértő, Bótor Szabolcs bíró, valamint jobbról Németh Sándor védőügyvéd a helyszíni tárgyaláson (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)

Az ügyben az ügyészség természetkárosítás bűntett gyanúja miatt emelt vádat. Első fokon a tavaly márciusban született döntés felmentette a vád alól Harmathy Ildikót.

Annak indoklásában az szerepel, hogy a piac és a parkoló kialakítása jogellenes volt, Harmathy a terület kereskedelmi célú hasznosításával jogellenesen avatkozott be az ott élő szervezetek működésébe. Azonban fokozottan védett élő szervezetek, vagy azok élőhelyei, természetvédelmi szempontból jelentős növény vagy állatfajok ott nem voltak. Az elsőfokú ítélet szerint a védett természeti terület jelentős mértékben nem lett megváltoztatva.

Archív fotó: Tóth B. Zsuzsa

Mint arról lapunkban korábban már több alkalommal írtunk, a Liliomkert piacot a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén működteti Harmathy Ildikó 2007 óta. A piac üzemeltetési engedélyek nélkül működött, mivel az azokra vonatkozó kérelmeket elutasították. A tapolcai ügyészség azzal vádolta a tulajdonost, hogy a piac és a hozzá tartozó parkoló kialakítása és működtetése jogellenes, a védett természeti területet jelentős mértékben megváltoztatta. Ebben az ügyben a korábbi években több tárgyalást is tartottak szakértők bevonásával. Harmathy Ildikó azzal védekezett, hogy a húsznál alig több árussal nyitó piac már több száz árusnak, termelőnek és családjának biztosít megélhetést. Közben lakossági fórumot is rendeztek a piac sorsával kapcsolatban, mivel annak területét egy évvel ezelőtt már az elárverezés veszélye fenyegette a hatóságoknak való tartozások miatt. Akkor a tulajdonos ígéretet tett arra, hogy a művelési ág változtatását célzó kérelmet benyújtja és kifizeti a hatóságok által előírt, a fennmaradáshoz szükséges összegeket. Az árverezést sikerült elodázni, de az egyébként egyre népszerűbb, ma már országos hírű piac körül úgy tűnik, ma sincs nyugalom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!