Hírek

2016.02.18. 17:22

Nem váltak valóra a rémhírek, megmarad az óvoda

Pápasalamon - A polgármester be akarja záratni a pápasalamoni óvodát – ezzel a panasszal kereste meg a Naplót két helyi szülő. Utánajártunk az ügynek: az óvoda egy darabig még biztosan nyitva marad.

Polgár Tibor

Pápasalamon a pápai járás egyik legszegényebb, többszörösen hátrányos helyzetű települése. A falu igencsak rossz állapotban lévő óvodaépületét 2015-ben csaknem 6,5 millió forintos állami támogatásból felújították, a szükséges rekonstrukciós munkák elvégzéséhez a helyi önkormányzatnak közel 3 millió forintot hozzá kellett tennie – tudtuk meg Bánki Mihály Pálné pápasalamoni polgármestertől, aki 2014 ősze óta vezeti a községet. Mint azt lapunknak elmondta, az állami támogatás feltétele az volt, hogy az intézményt – amely a dákai Közös Fenntartású Napköziotthonos Óvoda tagintézményeként működik – további öt évig üzemeltetniük kell.

– Február elsején az óvodafenntartó társulási tanács elnöke arról tájékoztatta az érintetteket, hogy az egyes óvodák fenntartása a tagönkormányzatok hozzájárulása nélkül nem biztosítható. Ennek az az oka, hogy a gyermeklétszám folyamatosan, drasztikusan csökken, továbbá a kötelező állami finanszírozás nem fedezi a megemelt pedagógusbéreket és az intézményműködtetés egyéb költségeit. A mi önkormányzatunknak 2,9 millió forint hozzájárulást kellene fizetnie a 2016-os évben – nyilatkozta a Naplónak Bánki Mihály Pálné, aki megjegyezte: az óvodának adott támogatással számolniuk kell azzal, hogy csökken a falu fenntartására, fejlesztésére fordítható összeg. Ez azért is érzékenyen érintené a települést, mivel a közintézmények és a közterületek karbantartása, állagmegóvása ugyancsak aktuális lenne. Ezért felvetődött a Közös Fenntartású Napköziotthonos Óvoda három településen működő tagintézményei közül kettőnek az összevonása.

A pápasalamoni óvoda ajtaja továbbra is nyitva marad, a faluvezetés valahogyan előteremti az intézmény működtetéséhez szükséges összeget
Fotó: Polgár Tibor

– A gesztorintézmény Dákán van, ott dolgozik a vezető óvónő, ezért került szóba az a lehetőség, hogy a dákai óvoda fogadná a pápasalamoni gyerekeket, a mi óvodánkat pedig ideiglenesen bezárnánk. A működtetési kötelezettség tekintetében állásfoglalást kértünk a Belügyminisztériumtól. A kapott válasz szerint sem egyedi felmentésre, sem szerződésmódosításra nincs lehetőség arra az esetre, ha a felújított feladatellátási hely működtetését megszüntetjük. Tehát 2020-ig működtetni kell a pápasalamoni óvodát, és a képviselő-testület döntése alapján ezt meg is tesszük. A faluvezetés valahogyan előteremti az összeget erre a célra – közölte a polgármester. Hozzáfűzte, a csökkenő gyereklétszám mellett súlyos gondot jelent, hogy még további milliókat kellene költeniük az óvodaépület felújítására. Nincsen könnyű helyzetben a pápasalamoni önkormányzat, az biztos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!