Hírek

2015.09.13. 17:24

Lakáscseréből kálvária - Csalók áldozata lett a rokkantnyugdíjas asszony

Nagyon becsaptak. Utólag visszagondolva túlságosan is szépnek tűnt, hogy elcserélnék velem a lakásukat, ami a város központjában található.

Szántó Renáta

Rokkant nyugdíjasként meg akartam könnyíteni a későbbi életemet, ám minden a visszájára fordult – kezdett több éve bonyolódó történetébe az asszony. Nevét nem vállalta, mert nem akar további kellemetlenségeket, ám esete tanulságos lehet másoknak is, ezért egyezett bele a beszélgetésbe. Az egyszerűség kedvéért nevezzük Máriának.

Az asszony elmondása alapján 2012-ben kezdődött minden. Külvárosi családi házát akarta elcserélni, egy kisebb ingatlanra, ami a központban található. Rokkantnyugdíjasként nem szeretett volna már kerti munkákkal és a körülményes közlekedéssel bíbelődni. Úgy gondolta könnyebbek lesznek a mindennapjai, ha egy liftes panelépületben él. Tervei gyorsan megvalósulni látszottak, ugyanis hamarosan talált egy újsághirdetést, melyben egy pár családi házat keresett a belvárosi kislakásuk helyett. A gondolatokat tett követte, hamarosan szerződést kötöttek egymással a felek. Már itt voltak árulkodó jelek, ám az asszony nem gondolta, hogy baj lehet belőle.

- Az ügyvédet a házaspár hölgy tagja választotta ki, mondta, hogy ne foglalkozzak ezzel, ő majd elrendez mindent. Említette, hogy jön majd egy becsüs is, aki felértékeli az ingatlanokat, hiszen nem biztos, hogy egy az egyben el lehet cserélni. Telt az idő, a becsüs csak nem akart ideérni. Az ügyvéd viszont jelentkezett, hogy indítsuk el a folyamatot. Írjuk meg az előszerződést, az ingatlanok felértékelése meg majd meglesz – mesélt a kezdetekről az elkeseredett asszony.

Október táján a másik félnek sürgőssé vált a papírok lebonyolítása. Buzdították a nőt, hogy készítsék el a végleges szerződést, hiszen közeledik a tél és nem akarják, hogy az asszonynak tüzelőt kelljen vennie. Ez furcsa indoknak tűnt, hiszen a rokkantnyugdíjas nő már régóta nem is fával vagy szénnel fűtött, hanem gázt használt. A pár másik érve az volt, hogy közelednek az ünnepek, Mindenszentekkor a költözködést le lehetne bonyolítani, amivel mindenki jól járna. Karácsonyra az új helyen várhatnák szeretteiket mindannyian, már berendezkedve. Mária belement.

- Sajnos sokkal később tudtam csak meg, hogy a házaspár hölgy tagjának miért volt ennyire fontos a szerződés. Kiderült, hogy megkapta a banktól az értesítéseket, miszerint a lakáson lévő hatalmas tartozás miatt a két ingatlant nem is lehetett volna elcserélni. Természetesen ezt eltitkolta előttem. Azt mondta, hogy a lakáson jelzálogkölcsön található, de azt a csereszerződés után átterhelik majd a másik ingatlanra. Továbbá kötelezettséget vállalt, hogy a jelzálog alapját képező lakáshitel törlesztő részleteit a jövőben is maradéktalanul időben fizeti és a befizetésekről a bizonylatot bemutatja majd nekem - folytatta a történetet az asszony.

Úgy gondolta könnyebb lesz az élete, ha egy liftes panelben él. A lakáson lévő tartozás miatt nem is lehetett volna ingatlant cserélni
illusztráció: Balogh Ákos

Mária novemberben és decemberben megkapta az igazoló bizonylatot, januártól viszont hiába várta a házaspárt. Nem jelentkeztek, a telefont sem vették fel. Az asszony kereste őket, majd óráikig állt a buszmegállóban, hogy elcsípje a feleséget, aki tömegközlekedéssel járt dolgozni. Próbálkozásai nem voltak sikeresek. Közben megjelentek az első felszólító levelek a postaládában a banktól. Az asszonyban ekkor tudatosult, hogy baj van.

- Felkerestem egy másik ügyvédet, aki hamar megerősítette rossz érzésemet. Becsaptak. Kihasználták a naivitásomat. A párról kiderült, hogy tartozásaik vannak és a kölcsön átterhelhetőségének tekintetében is megtévesztettek. A házaspár hölgy tagja azt a látszatot keltette, hogy a tehermentesítés folyamatban van, ám tudomásomra jutott, hogy a régi kölcsönt nem lehet átterhelni, csak egy másikkal kiváltani. Kiderült továbbá, hogy nem kereste a feleség a bankot. Összeomlottam, hiszen nem gondoltam, hogy ez velem is előfordulhat -mesélt a megpróbáltatásokról a nő.

Mária a jogi szakember tanácsára pert indított a házaspár hölgy tagja ellen és követelte a saját korábbi ingatlanját. Az ügy két évig nem jutott előrébb. Az ellenfél folyamatosan fellebbezett, hátráltatta a döntéshozatalt, nem akart költözni a jogtalanul megszerzett házból. A bíróság végül igazat adott az asszonynak és kötelezte a két ingatlan visszacserélésére a feleket. Továbbá kimondta, hogy vissza kell állítani az eredeti állapotot is az épületekben. Ekkor érte a következő sokk az asszonyt. A pár ugyanis csak annyiban tett eleget a határozatnak, hogy visszacsinálták a cserét.

- A házamat teljesen lelakták. Mindent összezúztak, tönkretettek. Ki kell cserélnem és fel kell újítanom mindent. Zuhanytálcától a plafonig. A falak bűzlenek a nikotintól, a pincém használhatatlanná vált. Állatokat tartottak lent, az egész helységet belepi az ürülék. Költözni akartam, de nem így. Még egyet rúgtak belém. Ott bántottak ahol a legjobban fáj, most pedig itt vagyok ennyi megpróbáltatás és egészségügyi probléma után, egy lepusztított helyen – magyarázta elcsukló hangon a rokkantnyugdíjas nő.

Máriának az idősebbik lánya és veje segít a lassan haladó felújításban. Nekik van autójuk a családban, amivel szerszámokat, alapanyagokat tudnak vinni az asszonyhoz. A nő elmondása alapján a szomszédokat és gyermekeit is megdöbbentette az eset. Senki sem gondolta, hogy valaki így kihasználja a mindig jószívű, barátságos asszonyt.

-A házaspár az ingatlan eredeti állapotát nem állította vissza. Újabb pert kellene indítanom ellenük, ha a felújítási költségeket szeretném rajtuk behajtani. Továbbá a mostani perköltség is a levegőben lóg még. Egy újabb jogvita megint évekbe telne, a további költségekről nem is beszélve. Nincs erőm, még egy ilyen kálváriát végigjárni – zárta történetét Mária.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!