Hírek

2015.07.16. 18:13

Futnak a pénzük után a Quaestor-károsultak

Veszprém - Egy egész élet megtakarításának jelentős része veszett kárba, ki, tudja, látjuk-e még a pénzünket?

Kovács Erika

Így kesereg Balatonfüreden a nyugdíjas Kiss Ferenc és felesége, Teréz, akik mindössze egy levelet kaptak a Quaestor Károsutak Kárrendezési Alaptól, miszerint a házaspár követelése megegyezik a náluk levő nyilvántartással. - Máig arra várunk, hogy mehessünk a bankba a pénzünkért, de mindhiába - így folytatják szomorúan. A házaspár érdeklődésére az alapnál mindössze annyit közöltek velük, van még arra idő, hogy felvehessék pénzüket, aminek kétharmadát kapják meg. Hogy a többivel mi lesz, arra a kérdésükre nem kaptak választ. Úgy vélekednek, kétségbeejtő a helyzetük, nem tudják, mi lesz velük öregségükre megtakarított pénzük nélkül, amit azért gyűjtöttek össze, hogy ne kelljen bizonytalanságban élniük. Nem beszélve arról, hogy családjukat is segítenék ebből a pénzből. Unokájuk kénytelen volt külföldön munkát vállalni, mert csak így tudja fizetni drasztikusan megnőtt hitelét, aminek kifizetésében a nagyszülők segítettek volna.

Kiss Ferenc és felesége hozzáteszi továbbá: érdeklődtek az OTP-ben is, ahol a kifizetések történnek, ott azt mondták nekik, az adataik még nem érkeztek meg hozzájuk, majd értesítik őket, mikor jöhetnek a pénzükért.

Kiss Ferenc és felesége, Teréz tisztességes, takarékos emberek
Fotó: Stiger Ádám

– Soha nem gondoltuk volna, hogy ez velünk, tisztességes, takarékos emberekkel megtörténhet – keseregnek tovább. Hasonló problémával többen megkeresték szerkesztőségünket. Aki megkapta pénzét, legfeljebb a kétharmadához jutott hozzá.

A Befektető-védelmi Alap képviseletében a károsultakat érintő kérdéseinkre Kerekes Ádám leszögezte: 2015. július 13-tól elindult a 2015. évi Quaestor törvény szerinti kötvény kárrendezésnek a Befektető-védelmi Alapot (Beva) terhelő kártalanítási rész kifizetése. A Beva a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapja (QA) útján a hiányzó kötvények miatti pénzkövetelést fizeti ki a károsultaknak, egyenként 20 ezer euróig (körülbelül hatmillió forintig). Ez közel 32 ezer ügyfélnek összesen 88 milliárd forintot jelent. A Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapja személyre szóló levélben értesíti a befektetőket a benyújtott és elbírált igényük után járó kárrendezés összegéről, a számítás módjáról és az összegről, amit megkapnak – fogalmazott Kerekes Ádám. Hozzátette: a kártalanítás mértéke egymillió forintig száz százalék, egymillió forint felett egymillió forint és az egymillió forint feletti rész kilencven százaléka. A kártalanítás összege nem haladhatja meg a húszezer eurónak megfelelő forintot, amely a felszámolás kezdő időpontjában (2015. április 22.) érvényes MNB devizaárfolyamon átszámítva mintegy hatmillió forint. A 100 ezer euróig fennmaradó (30 millió forintig) további követelések kifizetését a QA később teljesíti. A 2015-es Quaestor törvénnyel kapcsolatos, folyamatban lévő alkotmánybírósági eljárás ugyanis olyan körülményt teremt, amely miatt a kárrendezés finanszírozása jelenleg sem a jegybanktól sem a pénzpiacról nem oldható meg – állította Kerekes Ádám. Mint kiemelte, a kárrendezés további közel 100 milliárd forint összegű részének kifizetése ezért csak az Alkotmánybíróság döntésének és az esetlegesen szükségessé váló jogszabályi változások ismeretében folytatódhat.

Információnk szerint hatalmas sorok várakoznak a bankfiókokban, ahol sorszám alapján történik a kárrendezés 2016. július 13-ig. Megírtuk, a Magyar Nemzeti Bank március 10-én függesztette fel a Quaestor működési engedélyét, mondván, hogy 150 milliárd forint értékben bocsátottak ki fiktív kötvényeket. A Quaestor már a harmadik brókercég volt a sorban, a Buda-Cash és a Hungária után.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!