Hírek

2015.05.29. 14:43

Közösséggé kovácsolódnak és a világot járják az Acro Dance táncosai

Országos versenyt rendeztek a napokban, most pedig már egy külföldi megmérettetésre készülnek az akrobatikus rock and rollt táncoló Acro Dance lányai. Az egyesület 17 éve neveli a mozgás szeretetére a fiatalokat.

Prevics Éva

A balatonfüredi Acro Dance S.E. immár 16. alkalommal rendezett akrobatikus rock and roll táncversenyt Balatonfüreden. Az országos versenyen 65 formáció, 23 páros és csaknem 700 táncos lépett színpadra. Nyugat-Magyarország, Kelet-Magyarország és Budapest régió legeredményesebb táncosai mérték össze tudásukat.

A házigazda Acro Dance Akrobatikus Rock and Roll Sporttánc Egyesületet 6 formáció képviselte a versenyen. A serdülő nagyformáció, a Megarock az elvárásoknak megfelelően egyenes ágon a döntőbe jutott, majd bravúros teljesítménnyel, bronzérmet érdemeltek. Ezzel a kiváló eredménnyel az országos ranglista 3. helyén állnak. A szintén serdülő kategóriában induló Fantastic nevű kisformáció a döntőben az 5. helyen zárta a versenyt. Children kategóriában a CsiniRock kisformáció élete legjobb eredményét: 6. helyezést ért el. A serdülő nagyformáció a Csajosokk 8, a junior kisformáció a Camp Rock a 10, a children kisformáció, a Like 11. lett.

A 14-15évesekből álló High Five Riminiben egy nemzetközi versenyen képviseli hazánkat július 12-én. A csapat tavaly alakult, Nyugat-Magyarországon már minden versenyt megnyert és két országos versenyen is dobogóra állhatott, amivel kvalifikálhatta magát az idei összes külföldi versenyre. Az első lesz Riminiben, majd Ausztriába később Oroszországba mennek.

Fotó: Madár Eszter

High Five tagjai nyáron Riminiben nemzetközi versenyen képviselik hazánkat
Kohári Zoltán

Az AcroDance Akrobatikus Rock and Roll Sporttánc Egyesületet 1997-ben alapította Rusz Rita többszörös Országos és Magyar Bajnok, Világkupa 5. helyezett. A kezdetek óta már egy teljes generáció nevelkedett fel az Acro Dance égisze alatt.

Az Acro Dance SE szakosztály formában működik: Balatonfüreden, Alsóörsön, Keszthelyen, Székesfehérváron, Tapolcán, Úrkúton és Veszprémben.

Az egyesület több alkalommal rendezett már Nyugat–magyarországi valamint országos versenyt. 2012 novemberében elnyerte a Magyar Bajnokság rendezési jogát is.

A balatonfüredi Ágoston Anna 15 évig táncolt, több versenyt megnyert, alapító tag is. Madár Eszter elsős volt, mikor érkezett, sportmenedzser lett és most az egyesületet segíti. Kiss Szimóna is kezdetektől egyesületi tag, most végzett edzőként az iskoláival, jelenleg oktat az egyesületnél. Károlyné Klespitz Katalin szintén gyerekként kezdte a pályafutását a szervezetnél, ahol most tanít. Csak néhány név az Acro Dance nagy felfedezettjei közül.

Az egyesület berkein belül ma már több százan táncolnak. Nagy az utánpótlásbázis is, így könnyen tudnak válogatni a tehetséges gyerekek közül- mondta a Naplónak Tromlerné Rusz Rita az egyesület vezetője. Persze bárki táncolhat hobbi szinten is és részt vehet a táncbemutatókon, de a legügyesebbek bekerülnek a versenyzők közé. Körülbelül száz fiatal versenyzik rendszeresen.

A Megarock is dobogóra állhatott a legutóbbi országos versenyen.
Fotó: Kohári Zoltán

Rusz Rita hozzátette: mindig egy év után nézik meg a táncosok eredményeit, kiválasztják, hogy kiket képeznek tovább a versenyekre. A nyári edzőtáborok ebben rendkívül fontosak.

A csoportba már négy éves kortól lehet jelentkezni, a táncosokat 8-9 éves korukban válogatják.  Négy országos és öt területi verseny van egy évben. A táncokos legjobb motivációja pedig a verseny. A felnőttek három külföldi versenyen is részt vesznek.

A tánccsoport sokaknak a második családja, ami a mozgás szeretetére nevel. Lényeges az is, hogy ebben a közösségben milyen értékeket tanul a gyerek. Az egyesület vezetője szerint itt a diákok a tanulásban is felfelé húzzák egymást, hiszen rendkívül eredményorientáltak.

A rock and roll alapvetően páros tánc, de már a kezdetekben is olyan kevés fiú jelentkezett, hogy a gyerekek már először is inkább formációban táncoltak, így van ez ma is.

A nyárköszöntő bajnokságon, június 7-én bárki bepillantást nyerhet az egyesület munkájába, ahol a kicsiktől a nagyokig mindenki színpadra lép a balatonfüredi szabadidőközpontban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!