Hírek

2015.05.17. 07:02

Kialakítják a vidéki repülőterek hálózatát

Veszprém - Kevés honfitársunknak okozott gondot, hogy megfelelő repülőtér híján nem tudott leszállni saját sportgépével. Nos, ha mégis akadna ilyen, akkor örömmel jelentjük, hogy Siófok-Balatonkiliti határában új polgári repülőteret nyitott a Légiforgalmi és Repülőtéri Igazgatóság - írta huszonöt évvel ezelőtt a Napló.

Balassa Gergő

Komolyra fordítva a szót, az LRI hozzálátott a belföldi polgári repülés megszervezéséhez, a vidéki repülőterek kialakításához. A hálózat fontos része a most elkészült és üzembe helyezett siófoki légikikötő, amely mindenekelőtt turisztikai célokat szolgál. Mint megtudtuk, ez év elején megkezdte tevékenységét az Aviaexpress Légiközlekedési és Szolgáltató Kft, amely kisrepülőgépekkel, helikopterekkel kívánja kiegészíteni az áru- és személyszállítási igényeket. Már ma is vállalkozna belföldi és a szomszédos országokba történő charter repülésekre. Megrendelésre utasokat szállítanak Budapest- Békéscsaba -Nyíregyháza -Pécs és legújabban már a siófoki repülőtérre is. Remélhetőleg rövidesen menetrend szerinti járatok is indulhatnak az ország nagyvárosai között.

A New York-i Szabadság-szobrot ábrázoló kép díszíti a Siófok-Kiliti repülőtérre érkezett német kisgépet a kétezres évek elején
Fotó: archív

Ami a siófoki repülőteret illeti, tervezik, hogy a nyáron már lesznek Balaton körüli sétarepülések. A turisztikai repülőtér iránti külföldi igényt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy már a megnyitás napján több mint száz nyugatnémet sportrepülő landolt a leszállópályán. Az új forgalmi épületben a repülésirányítókon kívül természetesen a határőrség és a vámhivatal is helyet kapott. Megoldották a gépek parkolását, üzemanyag-ellátását.

Munkatársunk, Vida András képes tudósításában nemcsak a repülőteret mutatta be olvasóinknak, hanem ízelítőt adott abból az élményből is, amelyet a balatoni sétarepülés nyújt az arra vállalkozóknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!