Hírek

2014.11.14. 19:40

Virág, a legbátrabb kislány - Betegségei ellenére vidám és szeretnivaló gyermek

Szeretnivaló, kedves, értelmes és szép kislány. Látszik rajta, hogy szeretik és támogatják. Szüksége is van erre, mert vesebetegségben szenved, epilepsziás, a hangképzése és mozgása sem tökéletes.

Penk Tímea

Csipszer Virág Patrícia rövidesen nyolcéves lesz. Két testvére van, Csaba Martin tízesztendős, Patrik Rómeó hároméves. Míg a fiúk teljesen egészségesek, a kislány műtéteken és egyéb orvosi beavatkozások során esett át. Az édesanyja, Gonda Renáta beszámolt arról, hogy Virág rengetegszer volt kórházban.

Gonda András ölében unokája, Csipszer Virág Patrícia. A kicsit a nagyapa hordja orvosi kezelésre (Fotó: Penovác Károly)

– Megjártuk vele a poklok poklát. Rettenetes volt, ahogy kiderültek a betegségei. Borzalmasak voltak a műtétek, amikor csövek lógtak ki belőle – emlékszik vissza az édesanya.

Virág úgy született, hogy az egyik veséje nagyobb volt, mint a másik.

– A kislányom vesebetegsége úgy derült ki, hogy négy évvel ezelőtt egy orrmandulaműtétre készültünk, és a vizeletvizsgálat eredményei rossz értékeket mutattak – emlékszik vissza az édesanya. Az is eszébe jut, hogy a terhessége alatt sokat görcsölt, és a keze is eltörött. Nem tudja, hogy háztartási balesete során megsérülhetett-e a magzat, illetve, hogy ez összefüggésbe hozható-e a betegségekkel.

Amikor a műtétről beszélgetünk, Virágnak is eszébe jut néhány dolog: a győri kórházban készített fénykép és az is, hogy labdát kapott ajándékba. A műtéti heget is bátran megmutatja a hasán. A nyugdíjas nagyapa, Gonda András még azzal egészíti ki a négy évvel ezelőtti eseményeket, hogy két lehetőségük volt. Vagy kéthavonta kezelésre viszik a kislányt, vagy vállalják a nyitott műtétet.

– Az utóbbi mellett döntöttünk, mert ez egyszerűbbnek tűnt – fűzi hozzá Renáta, akin még mindig látszik az akkor átélt rémület, hiszen igen kockázatos beavatkozás volt a műtét.

– Fél kilenckor vitték be a műtőbe Virágot, altatót adtak neki, és majdnem tizenegy óra volt, mikor visszahozták. Szörnyű volt látni, ahogy lógtak ki belőle a csövek. Éjszakákat nem aludtam, hiszen figyelni kellett a csövet, amelyikből jött a vér, nehogy álmában Virág megforduljon az ágyban és baj legyen a vezetékkel. Azt nem tudom, hogy a műtét során pontosan mit csináltak – töpreng az édesanya, majd a nagypapa beszámol arról, hogy a gyermek hasába helyeztek egy csövet a veséhez, hogy az töltse be a húgyutak funkcióit.

A kislány hősiesen viseli a beavatkozásokat, soha nem kellett lekötözni, mert szófogadó. Édesanyja szerint ez annak köszönhető, hogy mindig felkészítik arra, hogy mi várható, nehogy megijedjen.

A ház előtti padon ül a nagy család: az édesapa, Csipszer Csaba, mellett Virág, az édesanya, Gonda Renáta, ölében: Patrik, mellettük az elsőszülött Csaba és a nagyapa, Gonda András (Fotó: Penovácz Károly)

Virág most rendben van, rendszeresen jár ellenőrzésre, ahová a nagypapa kíséri el. A kislány másik problémájára az óvónők lettek figyelmesek, akik jelezték a családnak, hogy Virág időnként elbambul, hosszan maga elé mered. A gyermek újabb vizsgálatokon esett túl, míg kiderült, hogy epilepsziás.

– Nagy rohamai szerencsére nincsenek, és remélem, hogy nem is lesznek – bizakodik az édesapa, Csipszer Csaba. Gyógyszert egyelőre nem kell szednie, de nem tudják, hogy mi várható. Abban bízik a család, hogy elnövi ezt a betegséget a kislány.

Anya, apa, nagyapa és két testvér szeretete átsegíti Virágot a mindennapi problémákon. Az első osztályos kislány logopédiára és fejlesztésre jár, imádja az állatokat, és büszke arra, hogy matematikából pirospontokat kapott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!