Hírek

2014.10.03. 19:35

Perelnek a Liliomkertért - A szakértő szerint nem természetkárosító

Még mindig nincs ítélet a termelői piac vezetője ellen indított bűnvádi eljárásban. A per tárgya a közel kétszáz családnak megélhetést biztosító piac természeti károkozása és a környéken kialakult tájseb. A bíróság által kirendelt független igazságügyi szakértő szerint viszont nincs természetkárosítás a helyszínen.

Mizsei Bernadett

Nem hirdettek ítéletet a legutóbbi tárgyaláson sem a káptalantóti termelői piac tulajdonosa ellen indított bűnvádi eljárásban. Mint arról beszámoltunk, a biológus-mérnök Harmathy Ildikó ellen az – akkori nevén – Közép-dunántúli Környezetvédelmi-, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség feljelentése alapján indult eljárás. Az indítvány alapja a Balaton-felvidéki Nemzeti Park szakvéleménye volt, amelynek értelmében a káptalantóti Liliomkert őstermelői piac és közösségi tér üzemelése természeti károkat okoz, maga a piac rontja a tájképet, és mivel a területen védett növényfajok nincsenek, a telekkönyvi nyilvántartásnak megfelelően szántani kell.

Az ügyben eljáró bíró független igazságügyi szakértőt rendelt ki, ugyanis a nyomozó hatóság szintén a nemzeti parkot kérte fel szakértőnek, miközben nem lehet a feljelentő és a nyomozó szakértője azonos.

A nemzeti park szerint a Liliomkert őstermelői piac és közösségi tér üzemelése természeti károkat okoz és rontja a tájképet (Fotó: Mizsei Bernadett)

– A független igazságügyi szakértő egyértelműen állást foglalt: a hozzá intézett kérdésekre minden esetben azt válaszolta, hogy nem történik természetkárosítás a Liliomkertben. Arra a kérdésre, hogy jogellenes-e az ottani tevékenység, azt válaszolta, hogy igen. Nem tehetett mást, hiszen a terület ma is szántóként szerepel a nyilvántartásban – mondta el lapunknak Harmathy Ildikó.

A piactulajdonos kitért azonban arra, hogy Káptalantóti polgármestere, Csom Károlyné levelet írt neki, amelyben elismerte, hogy a telekkönyvi átminősítéshez a rendezési terv módosítása szükséges, ami az ő dolga, ám a testületnek nincs rá pénze.

– Ezért azt ajánlotta, hogy azok, akik változást szeretnének, járuljanak hozzá a költségekhez – tette hozzá Harmathy Ildikó.

A legutóbbi tárgyaláson tanúként kérdezte a bíróság Káptalantóti korábbi polgármesterét, Istvándy Ferencet, aki elmondta, hogy a rendezési terv módosítása forráshiány miatt maradt abba 2008-ban. Vagyis a jelenlegi és a volt polgármester is egyetért abban, hogy a telekkönyvi átminősítés a piac tulajdonosának önhibáján kívül, a község rossz anyagi helyzete miatt szakadt félbe.

Kérdésre válaszolva Istvándy Ferenc, aki maga is agrárszakember, elmondta, hogy szerinte sem tesz kárt a termőföldben a piac üzemelése, hiszen az ideiglenes árusító bódéknak nincs épített alapjuk, bármikor eltávolíthatók. A tájat pedig nem csúfítja, és a hetente pár órára összegyűlő gépkocsikkal járó kellemetlenséget bárhol a világon szívesen vállalnák egy hasonlóan népszerű, 180–200 családnak, termelőknek jövedelmet biztosító rendezvény miatt.

– A bűnvádi eljárást megelőzően a környezetvédelmi felügyelőség már közigazgatási eljárás keretében is elmarasztalt természetkárosításért, 3,75 millió forint bírságot rótt ki rám. Hiába kértem a bírság végrehajtásának felfüggesztését addig, ameddig a bűnvádi eljárás nem tisztázza, történt-e valóban természetkárosítás, a Liliomkert egyik területét mégis elárverezte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal kérésére a végrehajtó. Az árverés még nem jogerős, a bírósághoz fordultam a méltatlan, nagyon sokakat érintő károkozás okán – tudtuk meg Harmathy Ildikótól. A piac csaknem kétszáz családnak biztosít megélhetést, és sokan a fővárosból csak a piac miatt utaznak a Káli-medencébe, hogy minőségi termelőktől származó árut vegyenek.

Harmathy Ildikó biológus, mérnök, a piac vezetője

– Véleményem szerint a hibát a szakhatóság követte el akkor, amikor a szakszerű segítség elmulasztása helyett bontási határozatot hozott az akkor már négy esztendeje üzemelő piac működéséhez elengedhetetlen, ideiglenes építmények eltávolítására, a szántó visszaállítása érdekében – véli Harmathy Ildikó.

Szerinte a ma érvényes törvények keretei között a piacnak működési engedélye lehetne, ha a területhasználat illetékességét az érvényben lévő, a közigazgatási eljárást szabályozó törvény ellenében született bontási határozatok meg nem akadályoznák.

A Liliomkert vezetője a piac működési engedélyének megszerzése érdekében ismételten a hatóságokhoz fordul, kérve, hogy „ezúttal a törvények mentén, az emberek és az ország valós érdekei szerint járjanak el”.

A bűnvádi eljárás a termelői piac ügyében október 28-án a szakértők személyes meghallgatásával folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!