Hírek

2014.09.26. 10:45

Pablo hazatért - Újra Veszprémben a látogatók kedvenc orrszarvúja

Visszatért Pablo a veszprémi állatkertbe. Az orrszarvú péntek reggel foglalta el régi-új otthonát.

Marton Attila

Mozgalmas napokon van túl a veszprémi állatkert: kedden este három ázsiai elefánt érkezett, míg csütörtökön a több mint két és fél tonnás orrszarvú, Pablo tért vissza egykori otthonába öt hónap után. Az orrszarvút tavasszal fajkoordinátori javaslat alapján a csehországi Ústi nad Labem állatkertjébe szállították, s a helyére Rafiki érkezett.

A ZooEvolúció fejlesztéssorozat egyik elemeként új orrszarvúház és kifutó épül, s ez lehetőséget biztosított arra, hogy egyidejűleg két orrszarvúbikát is elhelyezzen az állatkert, mondta Török László igazgató. Hozzátette, a látogatók és a gondozók egyik legnépszerűbb állata Pablo, ezért úgy döntöttek, hogy visszahozzák az orrszarvút.

Az öttonnás konténert egy hetven tonnás daru emelte át a régi orrszarvúház elé péntek reggel, s Pablo néhány perc után elfoglalta helyét a belső kifutóban. A vastagbőrűt néhány nap beszoktatás után láthatják majd az érdeklődők a másfél hektáros szavanna kifutón. Mivel a két orrszarvúbika nem lehet egy helyen, mert vetélkedés törhet ki közöttük a nőstényért, ezért külön kifutón lesz látható Pablo és Rafiki.

A gondozók szénából, almából és répából készített meglepetés reggelivel köszöntötték kedvencüket. Az orrszarvú naponta hatvan kilogramm szénát, almát, zöldséget és zöldtakarmányt eszik, tudtuk meg Takács Gergely állatgondozótól.

A San Diegóban 1977-ben született Pablo hét éve került Veszprémbe.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!