Hírek

2014.06.22. 12:35

Helybe érkező szűrővizsgálatok

Felsőörs - Sokan vettek részt a balatonalmádi Egészségfejlesztési Iroda ingyenes szűrővizsgálatán szombaton a településen.

Marton Attila

A mobil szűrőbuszon hasi és kismedencei ultrahangvizsgálatot, valamint csontsűrűség-vizsgálatot végeztek kora délelőttől késő délutánig. A helyiek sorszámot kaptak, így senkinek sem kellett feleslegesen sorba állnia.

Húsz éves kor felett mindenkinek ajánlhatók a szűrések, ugyanis a fiataloknál ilyenkor még időben kiderülhetnek az esetleges fejlődési rendellenességek, mondta a Napló érdeklődésére Szobi Dóra szonográfus, aki a hasi és kismedence vizsgálatokat végezte. A mindössze tízperces szűrésen a belső hasi szervek máj, vese, lép, epe- és húgyhólyag méretét és elhelyezkedését is megvizsgálták, a résztvevőknek arra kellett ügyelnie, hogy hat órával a vizsgálat előtt ne egyenek, mert az eredmények csak ekkor mutatják a valós adatokat. A csontsűrűséget szintén ultrahangkészülékkel végezték. Papp Zsuzsanna radiográfus elmondta, a szűrésen már a legkisebb jelnél kimutatják a csontritkulást az adatok, ehhez a sarokcsontból mérik a csont ásványi anyag tartalmát. Kezdődő probléma esetén kalcium és D-vitamin bevitelt javasolnak.

A szűrésen résztvevő Viszt Ferencné úgy vélte, életkortól függetlenül mindenkinek el kellene látogatnia a megelőzést szolgáló egészségügyi rendezvényekre.

A balatonalmádi Egészségfejlesztési Iroda májusban indította el mobil szűrőbuszát, a környező települések közül azóta több mint tíz helyszínen vehettek részt az ingyenes vizsgálatokon a helyiek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!