Hírek

2014.05.10. 12:46

A lakosság érdekében

Tótvázsony, Nagyvázsony – Első alkalommal szervezett lakossági szűrést a Veszprémi Egészségfejlesztési Iroda (EFI) szombaton, illetve vasárnap a két községben. A program különlegessége, hogy abban részt vett egy vadonatúj, mobil szűrőállomás is, melyben CT-vizsgálatot ((komputertomográf) is el tudtak végezni.

Varga Domokos Péter

Az eseményt Tótvázsonyban reggel 9 órára hirdették meg, de az érdeklődők már jóval korábban elkezdtek gyülekezni a helyszínen, a polgármesteri hivatal épületében, illetve udvarán. Így tett Czaun Józsefné is, aki a szomszédos Barnagról érkezett. A Naplónak elmondta, többféle egészségügyi problémája van, emiatt gyakran kell orvoshoz járnia, rendszeresen végeznek el rajta különféle vizsgálatokat. Minden alkalommal sokat várakozik, nagyon örül, hogy most helybe jött a szolgáltatás, sőt, egyszerre minden vizsgálat megtörténik.

Az esemény megnyitóján Magasi János polgármester azt hangsúlyozta, immár a kistelepülések is eljuthattak oda, hogy a lakossok ne csak akkor foglalkozzanak az egészségükkel, amikor már gond van vele.

Az eseményre érkezett szűrőbusz itt kezdi el a funkcióját, Közép-Európa legmodernebb ilyen eszköze – erről dr. Rácz Jenő, a Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója beszélt. Minden olyan diagnosztikai berendezés rendelkezésükre áll, mellyel a 21. században bármilyen vizsgálatot el tudnak végezni. Kiemelte, ahogy az egészségfejlesztési irodák, úgy ez a program is európai uniós forrásból valósulhat meg.

A Veszprémi Egészségfejlesztési Iroda vezetője, dr Ráczné Freidler Andrea köszönetet mondott a rendezvény létrejöttét és lebonyolítását segítő támogatóknak.

A programon az általános szűrések mellett vércukor, ultrahang, hallás-, légzés- és CT-vizsgálatokra is sor került. Az utóbbira egyébként legalább három hónapos a várólista.

 

A délelőtt 9-től 15 óráig tartó szűrőprogram alatt folyamatosan érkeztek a lakosok, állandó volt a kihasználtság. Dr Ráczné Freidler Andrea elmondta, az alapszűrésen kívül legalább egy komolyabb vizsgálaton mindenki részt vett.

Vasárnap Nagyvázsonyban IKSZT-ben rendeztek szűrőprogramot, itt is kiemelkedő lakossági érdeklődés mellett. Az ötvenesztendősSzenger István Puláról érkezett, szerencsére nincsenek egészségügyi problémái, de azt gondolja, fontos a megelőzés. Most, hogy adódott a lehetőség, a lehetséges szűrővizsgálatokat el kell végezni – tartja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!