Hírek

2014.02.06. 21:23

Egyre kevesebb a szabálytalan horgász

A halászati őrök napi rendszerességgel ellenőrzik a számukra kijelölt balatoni vízszakaszokat. Ennek következményeként szabályszegő horgásszal egyre ritkábban lehet találkozni.

Tremmer Tamás

Kezd beérni az a munka, amellyel megújítottuk a balatoni halőrzés gyakorlatát. Látjuk azt, hogy a munka még távolról sem ért véget, de úgy gondolom, jó irányba tartunk – összesítette a halőrzési csoport tavalyi eredményeit vezetője, Havranek Mihály, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. halőrzési vezetője.

A tavalyi év során 217 esetben kezdeményeztek a kormányhivataloknál közigazgatási hatósági eljárást halászati-horgászati ügyekben. Feljelentéseik után már 178 ügyben született döntés, a határozatokban összesen több mint ötmillió forint halvédelmi bírságot szabtak ki, amihez összesen 1708 hónap eltiltás kapcsolódott.

A horgászrend megsértése miatt 92 esetben intézkedtek. Harminc orvhalászt sikerült tetten érniük. A vízből 6750 méter eresztőhálót, 146 pottyantót, négy emelőhálót és egy varsát gyűjtöttek be.

A halászati őrök feladata a vízterületen megfigyelhető környezetvédelmi-, természetvédelmi- és ökológiai problémák észlelése és azok haladéktalan jelentése. Ez a munka nélkülözhetetlen az ökológiai szemléletű halgazdálkodáshoz. Emellett ellátják még a vízterületen található elhullott halak tetemeinek begyűjtését és átmeneti tárolóba szállítását.

Havranek Mihály jelezte, jó kapcsolatokat alakítottak ki a működési területükön található rendőrkapitányságokkal. Az év során több átfogó ellenőrzést tartottak, valamint folyamatosan látnak el közös szolgálatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!