Hírek

2014.01.06. 18:04

Az adóhivatal így büntet

Az elmúlt évben háromszor annyi cég adószámának felfüggesztését rendelte el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), mint az azt megelőző évben.

Tremmer Tamás

2012-ben 5500, 2013-ban pedig 16 ezer esetben nyúlt az adóhatóság ehhez a szankcióhoz. Megyénkben is majd megháromszorozódott az intézkedés, derül ki a feketelista.hu honlapról.

Korábban a leggyakrabban a számviteli beszámoló közzétételének elmulasztása miatt rendelték el az adószám felfüggesztését, 2012 elejétől azonban ilyen esetekben már nem a felfüggesztés, hanem a törlés a szankció. Az elmúlt két évben több mint 37 ezer vállalkozás adószámának szankciós törlésére került így sor, tájékoztat Iklódi András, a feketelista.hu főszerkesztője.

Az adószám törlése „jár” például akkor, ha kiderül, hogy az adózó székhelye vagy képviselője fiktív cím vagy személy, illetve ha az adózó szervezet képviselőjének adatait nem jelentette be az adóhatóságnak. Az adószám törlése a következménye annak is, ha az adóhivatal tudomására jut, hogy az adószám megállapítására adóregisztrációs akadály ellenére került sor, de annak elhárítására az adózó nem tett eleget. Az adófizetés egy éven túli elmulasztása miatt elrendelt adószám-felfüggesztést ugyancsak adószámtörlés követi, ha az adózó a meghatározott időn belül nem teljesíti törvényi kötelezettségét. Az adószám törlésére számíthat az a társaság is, amely nem tesz eleget a fokozott adóhatósági felügyelettel kapcsolatos követelményeknek, például felszólítás ellenére sem teljesíti bevallási, illetve közzétételi kötelezettségét.

feketelista.hu a jelenleg folyamatban lévő eljárásokról készített statisztikát, amely 7687 társaság nevét tartalmazza. Az adatokból kiolvasható, hogy az idén jelentősen eltolódott az elmarasztalt vállalkozások régiós megoszlása. A legszembetűnőbb Budapest folyamatosan növekvő érintettsége. Az idén már az adószám-felfüggesztési eljárások 66,4 százaléka jutott a fővárosra, a tavalyi 53,7, és a tavalyelőtti 42,4 százalékkal szemben. Pest megyében 804 cég ellen folyik adószám-felfüggesztési eljárás; ez a szám csaknem tízszerese a tavalyinak (84). 

A legnagyobb megye után Csongrád következik a kimutatásban; itt 246 cég adószámát függesztették fel. Kétszáznál több vállalkozással szerepel a listán Bács-Kiskun (243), Szabolcs-Szatmár-Bereg (234) és Komárom-Esztergom megye (209). A legkevesebb társaság adószámát Tolnában (10), Somogyban (16), Békésben (25), illetve Zalában (27) függesztették fel. Veszprém megyében is majd megháromszorozódott az intézkedés, az egy évvel korábbi 50-nel szemben tavaly november végéig 142 cég adószámát függesztették fel.

 

Méltányosság

Az új szabályok a korábbinál több méltányosságot tanúsítanak a mulasztókkal szemben, így például csak két – bírság kiszabásával is járó – felhívás után törölheti az adóhatóság az adószámot. A mulasztók így hosszabb időt kapnak kötelezettségeik teljesítésére. A bevallási, illetve adófizetési kötelezettség egy éven túli elmulasztása esetén a kötelezettség pótlására 30 nap, a számviteli beszámoló közzétételének elmulasztása esetén pedig kétszer 30 nap haladék áll rendelkezésükre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!