Hírek

2013.10.24. 10:54

Természetkárosítás történt a Liliomkert területén?

Tapolca - Természetkárosítás bűntette miatt emelt vádat a tapolcai ügyészség a Liliomkert piac üzemeltetője ellen.

Mátételki András

A minapi tapolcai tárgyaláson a vád részéről elhangzott, hogy Káptalantótiban Harmathy Ildikó Mária saját tulajdonában lévő, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén fekvő két földjén 2007-től működteti a Liliomkert néven ismert piacot, aminek ő a vezető tisztségviselője. A piac nem rendelkezett üzemeltetési engedéllyel, mert kérelmeit még korábban elutasították. Mindemellett a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség 2012 júliusában jogerős határozattal védett természeti terület állapotának, minőségének károsítása miatt hárommillió 750 ezer forint természetvédelmi bírsággal sújtotta az 59 éves asszonyt.

A vádbeszédben elhangzott: a piac és a parkoló kialakítása és működtetése jogellenes volt, s a védett természeti terület jelentős mértékben megváltozott.

A piac üzemeltetője a tárgyaláson avval érvelt, hogy ő olyan tevékenységet folytat, ami a természet javát szolgálja, - újból megművelik a parlagon hagyott földeket -, lehetőséget biztosít a környékbelieknek a természetbarát termékek előállítására, árusítására.

Dr. Szabó Zoltán bíró újabb szakértői vélemény elkészítését rendelte el, hogy tisztázni lehessen: megvalósult-e a természetkárosítás bűntette a Liliomkertben. A per januárban folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!