Hírek

2013.10.17. 08:10

Pénzt kaptak a Voki károsultjai

Pápa, Sopronkövesd - A Napló a kezdetektől figyelemmel kíséri az egykori, a Vocational Academy által fenntartott, majd magukra hagyott iskolák, bér nélkül maradt pedagógusok sorsának alakulását. Most örvendetes hírrel szolgált Árvay Péter, a sopronkövesdi iskola pedagógusa.

Nagy Imre

Nagy Ottó László cégbirodalmának egykori zászlóshajója a Vocational Academy Alapítvány felszámolása során állami segítséggel, több mint öt éve esedékes bérük mintegy feléhez, harmadához jutottak hozzá a napokban az alapítvány által megkárosított pedagógusok, közoktatási dolgozók. Pápa környékén mindez egy iskolát, a marcaltői Kmety György Evangélikus Általános Iskolát érinti. A több éve húzódó ügy végére ugyan még nem került pont, ám felvillant a fény az alagút végén.

- Magyarország kormányának köszönhetően 2012. március 1-től módosult a társadalmi szervezetekre, így a Vocational Academy Alapítványra is vonatkozó törvényi rendelkezés, így lehetővé vált felszámolási eljárást kezdeményeznünk a fizetésképtelenné vált alapítvánnyal szemben.

Képviseletemben dr. Nyitrai Károly ügyvéd, a PDSZ jogásza több mint egy éve, 2012. május 22-én felszámolási eljárás iránti kérelmet nyújtott bea Győri Törvényszékhez. A Voki fizetésképtelenségét megállapító végzés megszületésére 9 hónap várakozás után, ez év február 18-án került sor, egyben a bíróság kijelölte a felszámolót is. Ekkor az alapítvány elnöke tett még egy gyenge próbálkozást a korrekt eljárás megakadályozására, és panasszal élt a végzés ellen - tájékoztatott Árvay Péter, aki az ügy kezdete óta gyűjti a dokumentumokat, kilincsel, perel azért, hogy a kárvallott pedagógusok jogos követelésének érvényt szerezzen.

 


A marcaltői iskolát a malomsoki evangélikus gyülekezet mentette meg a bezárástól. A 2008-as tanévnyitóra már nyugodt körülmények közt került sor

 

Végül az alapítvány fizetésképtelenségét megállapító végzés június 27-én jogerőre emelkedett. Ezt követően a felszámoló biztos a Bérgarancia Alaphoz fordult, így a Vocational Academy Alapítvány által megkárosított egykori munkavállalók állami fedezetből hozzájutottak több mint öt éve esedékes, közfeladatként elvégzett munkájuk után járó bérük egy részéhez.Mindez annak ellenére jelentős előrelépés az ügy tekintetében, hogy a pedagógusoknak most folyósított összeg, a jogszabályi korlátok miatt csak fele, harmada a bírósági ítéletben megállapított járandóságoknak.

- A fennmaradó bérkövetelések kiegyenlítését a felszámolás során értékesítésre kerülő alapítványi vagyonból várjuk, de addig valószínűleg ismét kamatnövelő éveknek kell eltelniük - fogalmazott a sopronkövesdi tanár. Ez a tény azért sem lehet közömbös, mert ha e tekintetben sikertelenül zárul a felszámolási eljárás, akkor - a mögöttes felelősség elve alapján - azoknak az önkormányzatoknak kell majd helytállni, akik a közoktatási feladat-ellátási kötelezettségük ellenére hosszú távú szerződésben, hatástanulmány és garancia nélkül adták át oktatási intézményeiket egy olyan alapítványnak, ami később csődbe vitte az iskolákat. _ A feladat, a tanév akkori sikeres lezárása pedig kizárólag azoknak a pedagógusoknak és alkalmazottaknak köszönhető, akik hivatástudatból, a gyalázatos körülmények ellenére helytálltak a falvak óvodáiban és iskoláiban – tartja Árvay Péter.

A bértartozás sok esetben egy-másfélévnyi, a kamatokkal immár több tízmillió forintra rúg egy-egy iskola esetében. Történik mindez annak ellenére, hogy a pedagógusoknak érvényes bírósági végzés van a birtokukban. Ám a pénz nagy része egyelőre behajthatatlan.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!